Robotic brake noise...part 2?

  1. Welcome to Chevy Cruze Forum : Chevrolet Cruze Forums General discussion forum for Chevy Cruze

    Welcome to Chevy Cruze Forum : Chevrolet Cruze Forums - a website dedicated to all things Chevy Cruze.

    You are currently viewing our forum as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community, at no cost, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is free, fast and simple, Join Chevy Cruze Forum : Chevrolet Cruze Forums today!
     
+ Reply to Thread
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 18

Thread: Robotic brake noise...part 2?

  1. #1
    Autocross Champion
    titan2782's Avatar
    Join Date
    Nov 2011
    Location
    SoCal
    Posts
    1,973

    Robotic brake noise...part 2?

    There is another thread on this, but no one posted an audio file. I've been noticing this noise in the last 2 weeks and it's happening all the time now. when the brakes are applied while the engine is at low speeds or idle (may occur all the time, but can't tell due to road noise) there comes a robotic servo noise that will continue for 2-3 seconds even if I take my foot off the brake. It happens EVERY time i put pressure on the brake pedal and if I pump the pedal, I can get the noise to continue on forever.

    I'm at just under 45k and i've only heard this noise in the last few weeks so it isn't "something these cars do". It's very noticeable inside the cabin with windows rolled up and even when music is playing (low volume).

    Ideas? Maybe vacuum issue or low fluid? I haven't investigated as of yet.

    Audio 1: https://www.dropbox.com/s/31ws6avmbj...oice%20002.mp4
    In a drive thru (kind of noisy outside)

    Audio 2: https://www.dropbox.com/s/e80ksay5p1...oice%20003.mp4
    In my garage with car running

    Have to turn the volume up.
    2014 Genesis Coupe 3.8 R-Spec
    2011 Cruze Eco
    : Traded for something better

  2. Remove Advertisements
    Chevy Cruze Forum
    Advertisements
     

  3. #2
    Handbrake Released kobowm's Avatar
    Join Date
    Jan 2013
    Location
    twin falls, idaho
    Posts
    196
    They are called electric pumps...... They pump brake fluid to the brakes.... Its 100% completely normal.

    Sent from my Galaxy Nexus

  4. #3
    Autocross Champion
    titan2782's Avatar
    Join Date
    Nov 2011
    Location
    SoCal
    Posts
    1,973
    No, it isn't normal. During initial start up from 1 mile until ~44k miles the robotic noise happens during and only during the initial key switch. Now it happens both when I press the pedal AND release and does not matter if the engine is running or not.

    I topped off my fluid, it was about 1/2 way but that didn't help. If I remove the plug from the valve on the brake booster, there is no more noise and brakes work ok...at low speed. Since I only have manuals for the engine, I can't tell you if that means anything or not (probably doesn't).

    Taking it in to have it looked at. Will report back.
    2014 Genesis Coupe 3.8 R-Spec
    2011 Cruze Eco
    : Traded for something better

  5. #4
    Handbrake Released phantomknight321's Avatar
    Join Date
    Jan 2013
    Location
    Houston, Texas
    Posts
    153
    I hear this quite often as well, but i only have almost 16k miles. Let me know if you find anything out about it
    Past: 2012 Cruze LT Auto

    Current: 2014 Hyundai Veloster Turbo

  6. #5
    1st Gear
    Join Date
    Nov 2012
    Location
    Akron, Ohio
    Posts
    251
    It almost sounds like the a valve fluttering in a vacuum hose, too. Kind of like a pcv valve or an evap solenoid.

  7. #6
    Autocross Champion
    titan2782's Avatar
    Join Date
    Nov 2011
    Location
    SoCal
    Posts
    1,973
    kobowm is correct in saying it's "normal" however, it's only been normal during first start when I flick the key to the on position all this time. I always thought it was the fuel pump (since all my other cars did this as well). Didn't realize it was the brakes.

    I'll report what they tell me.
    2014 Genesis Coupe 3.8 R-Spec
    2011 Cruze Eco
    : Traded for something better

  8. #7
    Autocross Champion
    titan2782's Avatar
    Join Date
    Nov 2011
    Location
    SoCal
    Posts
    1,973
    Alright so the 1.4's have an extra vacuum pump to compensate. The service tech said I should bring it in. Have to wait for my PCV pipe to come in before I do it so it will be next week sometime.
    2014 Genesis Coupe 3.8 R-Spec
    2011 Cruze Eco
    : Traded for something better

  9. #8
    Resident Tater Salad

    jblackburn's Avatar
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    Northern VA
    Posts
    8,820
    I heard this noise once when I turned off the car and turned it back on.

    Yeah, shouldn't be doing that all the time.

    A lot of turbo VVT motors have these pumps to compensate for there being a total lack of vacuum at a cold, high idle with the timing off "normal" settings.


    Sent from AutoGuide.com App
    2012 Cruze 1LT 6M


  10. #9
    Resident Tater Salad

    jblackburn's Avatar
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    Northern VA
    Posts
    8,820
    HOWEVER I wonder if the pump is running just because you have a vacuum leak to make up for the lost vacuum to the brake booster? You said youre waiting on a PCV hose? Perhaps that's all it is and it will stop as soon as you fix that problem.

    Sent from AutoGuide.com App
    2012 Cruze 1LT 6M


  11. #10
    Autocross Champion
    titan2782's Avatar
    Join Date
    Nov 2011
    Location
    SoCal
    Posts
    1,973
    Quote Originally Posted by jblackburn View Post
    HOWEVER I wonder if the pump is running just because you have a vacuum leak to make up for the lost vacuum to the brake booster? You said youre waiting on a PCV hose? Perhaps that's all it is and it will stop as soon as you fix that problem.

    Sent from AutoGuide.com App
    I'll check if that's the issue, but I doubt it. I've sealed it all up (maybe) and the pump is running even when the car is off which i know for a fact didn't happen because I regularly push my car out of the garage when cleaning it (I don't like to start it just to move it 15ft then turn it off).
    2014 Genesis Coupe 3.8 R-Spec
    2011 Cruze Eco
    : Traded for something better

  12. Remove Advertisements
    Chevy Cruze Forum
    Advertisements
     

Quick Reply Quick Reply

Register Now

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.


Similar Threads

  1. Brake Noise - is this an official Cruze quirk?
    By thaicruze in forum General Discussion Forum
    Replies: 25
    Last Post: 07-19-2014, 08:49 AM
  2. Brake noise
    By bryanakron40 in forum Wheels, Tires, Brakes, & Suspension
    Replies: 22
    Last Post: 05-02-2013, 03:04 AM
  3. Robotic brake noise!!!
    By AkiRaw in forum 1.4L Turbo
    Replies: 21
    Last Post: 01-04-2013, 02:18 AM
  4. Brake hissing/vibration noise
    By 12blkrs in forum Service Issues
    Replies: 2
    Last Post: 12-06-2012, 04:22 PM
  5. Electronic Brake Noise
    By Popadopolis in forum Audio & Electronics
    Replies: 2
    Last Post: 11-02-2012, 11:16 AM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may post new threads
  • You may post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Powered by vBadvanced CMPS v4.1.2