Chevrolet Cruze Forums banner
1 - 13 of 13 Posts

·
Registered
Joined
·
11 Posts
Discussion Starter · #1 · (Edited)
Hello, I have the Cruze 1.4T with automatic transmission.

I noticed when first driving out, especially in cold weather, it seems the AT is very slow and unresponsive in moving through the gears. Sometimes I have to push 3000+ RPM's for several seconds before the AT "decides" to upshift to a higher gear.

Is this normal? Has anyone else observed this in their car?
Thanks
 

·
Registered
Joined
·
235 Posts
It's normal, actually kinda common on smaller engines. It's going to hang on to the gears longer until the engine temperature warms up.
 

·
Registered
Joined
·
193 Posts
I am experiencing the same now, after the "reflash" for my tranny. It was present before, but not to this degree. Mine goes back tomorrow to get looked at.
 

·
Registered
Joined
·
598 Posts
Even the almighty, 90K (USD) 2009 AUDI A8L with a six speed auto and 4.2L V8 shifts "rougher" when cold and holds each gear longer when cold. The engine revs higher when cold. In 2 minutes it, runs fine. By cold, <20 degrees F.

I think it is called "warming" up. :D
RGM
 

·
Premium Member
Joined
·
2,266 Posts
Yeah like everyone said it's normal. Has to do with the tranny fluid temps mostly. Just let it warm up and it'll be fine.
 

·
Registered
Joined
·
87 Posts
Unfortunately, the experiences you are encountering with cold start conditions and shifting are inherent to the first generation design of the 6T40. Best suggestion is to let the vehicle warm up for 2-5 minutes, which will increase the oil temp in the transmission.

Customer feedback on this issue has been duly noted and is being corrected in next generation.
 

·
Registered
Joined
·
559 Posts
Well, because we DO care. :)
Its awesome to have you aboard thanks!
What can you tell us about the reflash that is being performed per the TSB. Is this the same parameters that are currently being programmed on production Cruzes? Or is this a unique set of parameters that specifically address customers issues with harsh shifting?

If this is what is currently being built at Lordstown, what was the production cut-off date so people could determine if the reflash would improve their issues?

Is there ongoing work to further refine the TCM program?
 

·
Registered
Joined
·
567 Posts
Sweeeeet. An Engineer that knows what he's talking about!
 

·
Banned
Joined
·
1,123 Posts
Unfortunately, the experiences you are encountering with cold start conditions and shifting are inherent to the first generation design of the 6T40. Best suggestion is to let the vehicle warm up for 2-5 minutes, which will increase the oil temp in the transmission.

Customer feedback on this issue has been duly noted and is being corrected in next generation.
SADLY, this issue SHOULD have been noticed in Chevy's FOUR MILLION MILES of "testing"!:mad::mad::mad:

Why should ANYONE have to wait for the "next generation"?
 

·
Premium Member
Joined
·
4,339 Posts
...and, wasn't 2008 the first generation for the 6T40, when it was first used on the Malibu?

...that'd imply we're already up to the 2nd or 3rd generation 6T40...or, we should be?
 
1 - 13 of 13 Posts
Top