Chevrolet Cruze Forums banner

1 - 14 of 14 Posts

·
Registered
Joined
·
140 Posts
Discussion Starter #1
I own a 2011 Cruze 1.4L LT RS and recently when car is sitting and running I have a LOUD fan noise coming from my engine compartment that runs like every 30 seconds for 5 seconds and then shuts off but in about 30 more seconds the fan kicks in again sounding like it's trying to take flight! It goes on and off constantly and is getting super annoying! When its just sitting and running is when I notice it the most but I'm sure it's doing it when I'm driving too! Anyone have this problem or know what it could possibly be? Please help, my Cruze sounds sick!! :/

Thanks,
KY


Sent from AutoGuide.com Free App
 

·
Moderator
Joined
·
2,254 Posts
Sounds normal to me, mine does the same thing.
 

·
Registered
Joined
·
533 Posts
Mine doesn't exhibit this behavior...if the A/C is on, it stays on at low speed constantly - sometimes hitting medium speed on very hot days when I'm idling. When the A/C is not on, the fan does not run if I am moving, and will come on for about 30-45 seconds every 3-5 minutes on low speed if I'm idling. I read somewhere that the only time the fan should be in "jet engine" mode is when there is a problem - possibly over or undercharged A/C causing high pressures, old coolant (you may need a coolant flush) or one of the fan speeds being broken and therefore when the computer is commanding medium fan, it gets no fan and then when temperatures or pressure get way crazy - commands emergency jet engine mode. Other people may be better off to help you with this, just putting in my two cents.


Sent from AutoGuide.com Free App
 

·
Registered
Joined
·
140 Posts
Discussion Starter #4
Mine doesn't exhibit this behavior...if the A/C is on, it stays on at low speed constantly - sometimes hitting medium speed on very hot days when I'm idling. When the A/C is not on, the fan does not run if I am moving, and will come on for about 30-45 seconds every 3-5 minutes on low speed if I'm idling. I read somewhere that the only time the fan should be in "jet engine" mode is when there is a problem - possibly over or undercharged A/C causing high pressures, old coolant (you may need a coolant flush) or one of the fan speeds being broken and therefore when the computer is commanding medium fan, it gets no fan and then when temperatures or pressure get way crazy - commands emergency jet engine mode. Other people may be better off to help you with this, just putting in my two cents.


Sent from AutoGuide.com Free App
I'm thinking and hoping the coolant just needs to be flushed! And when you say that I started leaning more towards that bc I did get into some trouble last November and the Cruze has sat since then (maybe 30 miles put on in the last year which could result in needing flushes done lol) but I remember it happening here and there before all that happened!

I guess the it being a normal sound wouldn't be all that bad either! Here I was expecting it to be something dramatic! I'll try to video the sound tomorrow and maybe that will result in other opinions!

Thanks Guys


Sent from AutoGuide.com Free App
 

·
Premium Member
Joined
·
8,003 Posts
If the fan jumps to "jet engine" mode, there's a problem.

Is the A/C on or off? If on, it could be a problem with the AC. Otherwise, it might be you've lost medium speed on your fan causing the car to get hot and have to go "jet" mode. Both problems have been reported.

Low coolant can cause problems too. Don't flush, just make sure it's full.

When I say "jet mode", I'm talking about a fan noise you can hear several parking stalls away. Having the fan come on is normal, but you shouldn't hear it that far away.
 
  • Like
Reactions: Merc6

·
Registered
Joined
·
10 Posts
I have this same issue with my 2012 Chevy Cruze. I have taken it to the dealership 4 times and I get the runaround and the "this is normal". I'm beyond frustrated and don't know what to do at this point. There is no way that the fan running in Jet mode constantly, even withing 30 seconds of turning the car on in the morning, is normal.
 

·
Registered
Joined
·
140 Posts
Discussion Starter #7
I have this same issue with my 2012 Chevy Cruze. I have taken it to the dealership 4 times and I get the runaround and the "this is normal". I'm beyond frustrated and don't know what to do at this point. There is no way that the fan running in Jet mode constantly, even withing 30 seconds of turning the car on in the morning, is normal.
I normally don't have the ac on. I'm more of a wind through my hair kinda guy lol but yeah as soon as I turn it on a lot of the time it just sounds obnoxious the shuts of and back to obnoxious again! No other vehicles have this problem so why is it normal for the cruze to have this problems?


Sent from AutoGuide.com Free App
 

·
Registered
Joined
·
140 Posts
Discussion Starter #8
Update: today I noticed whenever I have the heater on and the windshield defrost and foot directional button (red box) is hit is when it constantly goes off! But when I switch it to blow to the face and foot (blue box) it doesn't make the loud fan noise! Any idea?

ImageUploadedByAG Free1447045766.789787.jpg


Sent from AutoGuide.com Free App
 

·
Registered
Joined
·
625 Posts
Anytime you run your defrost it runs your ac compressor and your ac fan. Reason for it is to de-humidify the air before it hits your windshield which would create a fog.
 

·
Premium Member
Joined
·
8,003 Posts
Sounds like a problem in the A/C system. The A/C will come on in defrost or if you select floor vents.
 
  • Like
Reactions: Merc6

·
Registered
Joined
·
140 Posts
Discussion Starter #11
Anytime you run your defrost it runs your ac compressor and your ac fan. Reason for it is to de-humidify the air before it hits your windshield which would create a fog.
So your saying that's a normal sound? To sound like a jet engine for 10 seconds then off for 30-60 secs then coming right back on for 10 secs


Sent from AutoGuide.com Free App
 

·
Moderator
Joined
·
10,712 Posts
If you are a 2011, you may not have the revised rock shield on the lower part of the condenser. My car brand new with 100 miles on it was undercharged from the factory.
 

·
Premium Member
Joined
·
8,003 Posts
I can't imagine the a/c breaking bc I've maybe used it 2 times since I bought it brand new in 2011 but maybe your right! I'll have to go to the dealership I guess
I forget what part it was, but one member here had a valve fail causing the high side to over-pressurize and set off the sensor that makes the car think the A/C is running really hot - so the fan goes into jet mode.

And yes, things can break from lack of use. You have to run them from time to time to remind them what they are built for.
 
1 - 14 of 14 Posts
Top