Chevrolet Cruze Forums banner

Dexos1 vs. 2 vs. ACEA C3: Olej to nie olej to nie olej

6.6K views 32 replies 7 participants last post by  Bluedeacon  
#1 ·
Musiałem wymienić olej w moim Dieslu z 2014 roku i miałem nadzieję, że nie będę musiał płacić cen dealerskich za olej. Na stronie Autozone wpisałem mój pojazd i otrzymałem wynik dla Mobil 1 ESP Dexos2 5W-30. Zamówiłem go do odbioru w sklepie i kiedy tam dotarłem, dali mi kanister Mobil 1 ESP 5W-30. Ummm... NIE. To nie jest Dexos2. W rzeczywistości nie tylko nie mieli w ogóle oleju Dexos 2, ale nie mieli pojęcia, że nie można używać Dexos1 w jego miejsce, a ich system pokazuje tylko jeden numer części dla Dexos1 i Dexos2. Mieli DexosD 0W-20, ale nigdy nie słyszałem o DexosD, a lepkość była nieprawidłowa. Skończyłem na zakupie oleju u dealera, ponieważ Dexos2 jest prawie niemożliwy do znalezienia gdzie indziej. Tak, instrukcja obsługi mówi, że jeśli nie możesz znaleźć Dexos2, możesz użyć oleju spełniającego normę ACEA C3, ale sugeruje się, że nie jest to idealne rozwiązanie.

Jestem inżynierem od dłuższego czasu, istnieją pewne powody, dla których mam określone pomysły na kilka rzeczy (w tym olej) i znam kilka osób (celowo się nie precyzuję, ale mieszkam i pracuję w Michigan, jeśli chcesz zgadnąć, co to może oznaczać). Poprosiłem kilku z nich o potwierdzenie i dalsze wyjaśnienia, a oto podsumowanie tego, co wiem:
  • Dexos1 jest tylko do silników benzynowych, NIE używaj go w silnikach Diesla.
  • Dexos2 jest do silników Diesla. Istnieją silniki benzynowe, dla których został określony. Specyfikacja Dexos 2 zaczęła się od ACEA C3, ale ma dodatkowe kryteria dla lepszej ochrony przed lakierem, szlamem i pienieniem. Tak, możesz użyć ACEA C3, jeśli musisz, ale dla długowieczności najlepiej używać Dexos2.
  • DexosD to nowy standard, który zastąpi Dexos2 w zastosowaniach diesla.
  • DexosR to nowy standard, który zastąpi Dexos2 w zastosowaniach benzynowych. Może być również używany w zastosowaniach, które wymagają Dexos 1.
I oczywiście, jeśli na etykiecie nie ma napisu "Dexos-coś", to nie jest zatwierdzony przez Dexos. Nie pozwól, aby sprzedawca w sklepie z częściami powiedział ci coś innego.

Wiele osób mówiło o przejściu na lżejsze oleje (takie jak 0W-20, które znalazłem) lub myśli, że różnica między lepkościami HTHS ACEA C2 vs C3 (2,9 vs 3,5 mPa*s) nie jest znacząca. Oba te pomysły są złe dla długotrwałej trwałości w tym silniku. Zdecydowanie sugeruję trzymanie się specyfikacji oleju określonej w instrukcji obsługi, jeśli chcesz zmaksymalizować żywotność silnika.

GM Dexos

Specyfikacje oleju General Motors - oilspecifications.org

Specyfikacje oleju silnikowego ACEA - oilspecifications.org

#2 ·
Spróbuj tego…

Na stronie internetowej Liqui Moly wyszukaj według zatwierdzenia.

W Rock Auto znajdź olej lub wyszukaj po numerze

Liqui Moly Top Tech 4600, 5 litrów, 48,79 $, #20448

#5 · (Edited)
Tak, strona gmdexos, którą zamieściłem, pokazuje, jakie są obecnie licencje, ale problemem nie jest licencjonowanie, ale to, że żaden z tradycyjnych sklepów tego nie ma. Doceniam link do Liqui-Moly, widzę go na Amazon, ale jest o wiele droższy niż u dealera.

Nienawidzę Rock Auto, połowa rzeczy, które od nich dostałem, okazała się niewłaściwymi przedmiotami, więc nie będę już tracić na to czasu. Naprawdę wolę odbiór lokalny, a dealer jest naprawdę blisko mnie.

#6 ·
Wiele osób mówiło o przejściu na lżejsze oleje (jak 0W-20, które znalazłem)
Dla silnika Diesla Gen2, Opel (europejski producent) zmienił specyfikację oleju silnikowego na 0W-20. Rozwiązuje to niektóre problemy z grzechotaniem łańcucha rozrządu, ponieważ napinacz jest pod ciśnieniem oleju, a przy gęstszym oleju nie przepływało wystarczająco dużo oleju, gdy pompa oleju o zmiennej objętości pracowała w trybie niskiego ciśnienia. Olej Opla ma długi numer części, a w USA olejem zastępczym jest olej dexosD.

Mobil 1 ESP 0W-30 jest zatwierdzony przez ACEA C3 i sprzedawany w Wal-mart za 28 $ za 5 kwart.
Mobil 1 ESP X2 0W-20 jest dostępny (wysyłany, jeśli zamówisz online) w Wal-mart w tej samej cenie.

0W-20 jest zatwierdzony przez dexosD.

Ponieważ mój lokalny Wal-mart nie ma już Pennzoil Euro L 5W-30 (zniknął z półki), po prostu przejdę na jeden z tych produktów Mobil 1. Prawdopodobnie 0W-30, ponieważ jest na półce i jest olejem o wadze 30, podobnym do 5W-30 w instrukcji obsługi.

#7 · (Edited)
Dla silnika Diesla Gen2, Opel (europejski producent) zmienił specyfikację oleju silnikowego na 0W-20. Rozwiązuje to niektóre problemy z grzechotaniem łańcucha rozrządu, ponieważ napinacz jest pod ciśnieniem oleju, a przy gęstszym oleju nie przepływało wystarczająco dużo oleju, gdy pompa oleju o zmiennej objętości pracowała w trybie niskiego ciśnienia. Olej Opla ma długi numer części, a w USA olejem zastępczym jest olej dexosD.

Mobil 1 ESP 0W-30 jest zatwierdzony przez ACEA C3 i sprzedawany w Wal-mart za 28 $ za 5 kwart.
Mobil 1 ESP X2 0W-20 jest dostępny (wysyłany, jeśli zamówisz online) w Wal-mart w tej samej cenie.

0W-20 jest zatwierdzony przez dexosD.

Ponieważ mój lokalny Wal-mart nie ma już Pennzoil Euro L 5W-30 (zniknął z półki), po prostu przejdę na jeden z tych produktów Mobil 1. Prawdopodobnie 0W-30, ponieważ jest na półce i jest olejem o lepkości 30, podobnym do 5W-30 w instrukcji obsługi.
Mam 2014, to diesel Gen1, 0W-20 jest określony tylko wtedy, gdy temperatura otoczenia jest niższa niż -20F. W normalnych warunkach otoczenia specyfikacja wymaga 5W-30 i byłoby nierozsądne ignorowanie tego, nawet jeśli używasz DexosD.

ACEA C3 jest niedoprecyzowane w porównaniu do Dexos2, te dwa nie są takie same, a Dexos2 jest lepszy.

Strona gmdexos wskazuje, że Dexos2 5W-30 jest obecnie licencjonowany tylko dla OEM i ACDelco; w tej chwili wszyscy inni mają licencję na 0W-20. Nie wątpię, że to się zmieni, inni producenci otrzymają licencję na produkcję DexosD 5W-30 i miejmy nadzieję, że będzie on szerzej dostępny niż Dexos2.

Producenci ustalają specyfikacje oleju z powodów i ignorowanie ich jest złym pomysłem. Dla diesla Gen1 Dexos2 5W-30 jest dobry, a DexosD (lub jakikolwiek inny) 0W-20 nie jest.

#15 ·
Jakie są dodatkowe specyfikacje dla dexos?
Są one zaczerpnięte ze specyfikacji ILSAC GF-4 dotyczących powstawania lakierów i szlamu. Tak, mają one znaczenie, jeśli chcesz zmaksymalizować żywotność silnika.

LOL, nigdy tak nie jest.

"Testy trwałości" oznaczają uruchomienie 10 silników na dowolnym oleju i gdy jeden zawiedzie przy około 100 000 mil, mówią, że i tak jest to poza gwarancją układu napędowego, więc wszystkie przeszły testy trwałości w ramach specyfikacji.
Stary, większość twoich postów to dobre informacje, ale nie masz pojęcia, o czym tu mówisz.

#16 · (Edited)
Musiałem wymienić olej w moim '14 Diesel i miałem nadzieję, że nie zapłacę cen dealerskich za olej. Na stronie Autozone wpisałem mój pojazd i otrzymałem wynik dla Mobil 1 ESP Dexos2 5W-30. Zamówiłem go do odbioru w sklepie i kiedy tam dotarłem, dali mi kanister Mobil 1 ESP 5W-30. Uhmmm... NIE. To nie Dexos2. W rzeczywistości, nie tylko nie mieli w ogóle oleju Dexos 2, ale nie mieli pojęcia, że nie można używać Dexos1 w jego miejsce, a ich system pokazuje tylko jeden numer części dla Dexos1 i Dexos2. Mieli DexosD 0W-20, ale nigdy nie słyszałem o DexosD, a lepkość była zła. Skończyłem na zakupie oleju u dealera, ponieważ Dexos2 jest prawie niemożliwy do znalezienia gdzie indziej. Tak, instrukcja obsługi mówi, że jeśli nie możesz znaleźć Dexos2, możesz użyć oleju spełniającego normę ACEA C3, ale sugeruje się, że nie jest to idealne rozwiązanie.

Jestem inżynierem od dłuższego czasu, istnieją pewne powody, dla których mam określone pomysły na kilka rzeczy (w tym olej) i znam kilka osób (celowo się nie precyzuję, ale mieszkam i pracuję w Michigan, jeśli chcesz zgadnąć, co to może oznaczać). Poprosiłem kilku z nich o potwierdzenie i dalsze wyjaśnienia, a oto podsumowanie tego, co wiem:
  • Dexos2 jest do silników Diesla. Istnieją silniki benzynowe, dla których został określony. Specyfikacja Dexos 2 zaczęła się od ACEA C3, ale ma dodatkowe kryteria dla ulepszonej ochrony przed lakierem, szlamem i pienieniem. Tak, możesz użyć ACEA C3, jeśli musisz, ale dla długowieczności najlepiej używać Dexos2.
  • DexosD to nowy standard, który zastąpi Dexos2 w zastosowaniach diesla.
  • DexosR to nowy standard, który zastąpi Dexos2 w zastosowaniach benzynowych. Może być również używany w zastosowaniach, które wymagają Dexos 1.
I oczywiście, jeśli na etykiecie nie ma napisu "Dexos-coś", to nie jest zatwierdzony przez Dexos. Nie pozwól, aby facet ze sklepu z częściami powiedział ci coś innego

Wiele osób mówiło o przejściu na lżejsze oleje (jak 0W-20, które znalazłem) lub myśli, że różnica między lepkościami HTHS ACEA C2 vs C3 (2,9 vs 3,5 mPa*s) nie jest znacząca. Oba te rozwiązania są złymi pomysłami dla długotrwałej trwałości w tym silniku. Zdecydowanie sugeruję trzymanie się specyfikacji oleju określonej w instrukcji obsługi, jeśli chcesz zmaksymalizować żywotność silnika.

GM Dexos

General Motors Oil Specifications - oilspecifications.org

ACEA Engine Oil Specifications - oilspecifications.org
Miałem podobne doświadczenie, gdy po raz pierwszy kupiłem mój CTD w 2016 roku. Po prostu rozglądałem się po różnych sklepach, aby zobaczyć, kto ma olej Dexos 2. Facet w NAPA powiedział: "To jest dexos 2" i wskazał na butelkę oleju Dexos 1 Gen 2.

GM pozbywa się jednak Dexos 2 i przenosi wszystko na DexosD. W tej chwili istnieją 2 licencjonowane oleje DexosD 5W-30, ale żaden z nich nie wydaje się być sprzedawany w USA, ale przynajmniej to udowadnia, że 5W-30 może być certyfikowany DexosD. Opierając się na specyfikacji ACEA C5/6 olejów 0W-20 DexosD, nie sądziłem, że to możliwe.

Nie. Gdy temperatura spada ze 100C, 0W-30 ma niższą lepkość niż 5W-30. Ten silnik nie był testowany pod kątem trwałości z 0W-30, nie jest do niego przeznaczony i nie będę go używał.

Ponownie, mam szczególne doświadczenie inżynierskie, które wpływa na moje decyzje.
Instrukcja mówi, że 0W-30 może być używany w zimną pogodę. Różnica @100C jest pomijalna między Mobil 1 ESP 0-30 a powiedzmy Pennzoil Euro L 5-30. 12,5 vs 12, ale Mobil 1 ma lepsze właściwości w niskich temperaturach, których niektórzy ludzie chcą. Używałem go kilka razy zimą, ale w przeciwnym razie używam Pennzoil Euro L.

#20 ·
Canadian Tire, złota butelka Motormaster OEPlus 5W-30

Fajnie! Gdybym był w Windsor, wziąłbym to, pod warunkiem, że nie okazałoby się jak Autozone. Ale jazda w dół i przekroczenie rzeki kosztowałaby mnie sporo. Dużo taniej jest odwiedzić lokalnego dealera GM.

#23 ·
To jest do tego przeznaczone. Po prostu wyjaśniam ludziom, którzy mogą to czytać, że stosowanie 0W-30 w LUZ jest bezpieczne.
0W-30 absolutnie nie jest do tego przeznaczone, nie w 2014 roku. Instrukcja obsługi przewiduje 5W-30. W szczególności mówi, aby nie używać innych klas lepkości, z wyjątkiem tego, że można użyć 0W-20 gdy temperatura otoczenia jest poniżej -20F (jak powiedziałem w poście nr 7). Czy w późniejszych latach modelowych wprowadzili zmiany konstrukcyjne, aby umożliwić stosowanie lżejszego oleju i zatwierdzić zmianę? Może, nie jestem tego świadomy, ale nawet jeśli to zrobili, to inny silnik.

Możliwe, że można uzyskać olej 0W-coś, który ma taką samą lepkość jak olej 5W-coś, gdy silnik jest zimny i oba są w specyfikacji, ale o ile pamiętam, nakładanie się tak naprawdę nie jest duże w porównaniu z szerokością pasma. Ponadto tolerancja rodziny silników na olej o niskiej lepkości jest rozkładem w całej populacji, niektóre poszczególne silniki będą mniej tolerancyjne niż inne ze względu na zmienność konstrukcyjną. Nie wiesz, że Twój 0W jest na ciężkim końcu pasma, ani nie wiesz, gdzie Twój konkretny silnik znajduje się w populacji budowlanej, a wszystkie interesujące rzeczy dzieją się na końcach rozkładów.

Więc jeśli wszyscy po prostu zaczną używać lżejszego oleju, tak, może 99% (lub 99,9%, lub 99,99%) się uda. Ale dla mnie wskaźnik awaryjności jeden na dziesięć tysięcy jest naprawdę wysoki. Może patrzę na to z innej perspektywy niż większość, ale fakt, że 9999 osób może uniknąć kuli, nie jest żadną pociechą dla tego jednego gościa, który wraca do domu z bardzo drogim rachunkiem do zapłacenia za coś, czego można łatwo uniknąć, po prostu używając oleju, który został zatwierdzony w testach.

Jest więc to nieco bardziej zniuansowane, niż to przedstawiasz i ktoś dobrze zbadany może dojść do wniosku, że stosowanie nawet oleju 0W-20 jest bezpieczne.
Znam kilku niezwykle dobrze zbadanych ludzi. Wszyscy mówią „hell no”.

#24 ·
0W-30 absolutnie nie jest dla niego określone, nie w 2014 roku. Instrukcja obsługi określa 5W-30. W szczególności mówi, aby nie używać innych klas lepkości, z wyjątkiem, że można użyć 0W-20 gdy temperatura otoczenia jest poniżej -20F (jak powiedziałem w poście nr 7).
Przyjacielu, patrzysz na sekcję Dexos 1. Istnieje osobna sekcja dla Dexos 2.

Image

#28 · (Edited)
Co dziwne, dla mojego gen2 Cruze, sugerowanym olejem na zimę jest 0W-40. Zwykły olej to 5W-30, więc można pomyśleć, że określą 0W-30. Nie mam pojęcia, dlaczego sugerują cięższy olej do użytku zimowego (chociaż ocena W wynosi 0 zamiast 5, więc lepszy rozruch?)
View attachment 307922
Oto co myślę:
Specyfikacje lepkości dla 0W-30 i 5W-30 są takie same w temperaturze 100C, ale w miarę spadku temperatury rozchodzą się. Specyfikacja dla 0W to 6200 mPa*s max przy -35C, a specyfikacja dla 5W to 6600 max przy -30C. Możliwe, że jeśli po prostu obniżysz lepkość na zimno, otworzysz dziurę w ochronie w jakiejś pośredniej temperaturze. Jeśli tak jest, możesz spróbować zamknąć dziurę, podnosząc lepkość na gorąco.

Na tym polu nie ma czegoś takiego jak oczywistość. Gdybym miał grosz za każdym razem, gdy części zrozumiały fizykę lepiej niż inżynierowie i fizycy, sprawiłbym, że Elon Musk wyglądałby jak żebrak.

#29 ·
Ciekawe informacje, dzięki. Nie miałem żadnych grzechotek, ale zapytam. Jest bardzo prawdopodobne, że problem z łańcuchem rozrządu nie był jedynym czynnikiem umożliwiającym stosowanie oleju o niższej lepkości, więc chciałbym to zweryfikować i upewnić się, że wszystkie rewizje części zostaną uwzględnione podczas odbudowy, zanim przejdę na cieńszy olej.
Czy masz samochód pierwszej generacji? Te używają paska rozrządu. W tych samochodach nigdy nie miałbyś żadnego grzechotania łańcucha rozrządu.

#32 ·
Musiałem wymienić olej w moim Dieslu z '14 i miałem nadzieję, że nie będę musiał płacić cen dealerskich za olej. Na stronie Autozone wpisałem swój pojazd i otrzymałem wynik dla Mobil 1 ESP Dexos2 5W-30. Zamówiłem go do odbioru w sklepie i kiedy tam dotarłem, wręczono mi kanister Mobil 1 ESP 5W-30. Uhmmm... NIE. To nie Dexos2. W rzeczywistości, nie tylko nie mieli w ogóle oleju Dexos 2, ale nie mieli pojęcia, że nie można używać Dexos1 w jego miejsce, a ich system pokazuje tylko jeden numer części dla Dexos1 i Dexos2. Mieli DexosD 0W-20, ale nigdy nie słyszałem o DexosD, a waga była zła. Skończyłem na kupnie oleju u dealera, ponieważ Dexos2 jest prawie niemożliwy do znalezienia gdzie indziej. Tak, instrukcja obsługi mówi, że jeśli nie możesz znaleźć Dexos2, możesz użyć oleju spełniającego normę ACEA C3, ale sugeruje się, że nie jest to idealne rozwiązanie.

• Dexos2 jest do silników Diesla. Istnieją silniki benzynowe, dla których został określony. Specyfikacja Dexos 2 zaczęła się od ACEA C3, ale ma dodatkowe kryteria dla lepszej ochrony przed lakierem, szlamem i pienieniem. Tak, możesz użyć ACEA C3, jeśli musisz, ale dla długowieczności najlepiej używać Dexos2.
  • DexosD to nowy standard, który zastąpi Dexos2 dla zastosowań diesla.
  • DexosR to nowy standard, który zastąpi Dexos2 dla zastosowań benzynowych. Może być również używany w aplikacjach, które wymagają Dexos 1.
I oczywiście, jeśli na etykiecie nie ma napisu "Dexos-coś", to nie jest zatwierdzony przez Dexos. Nie pozwól, aby facet ze sklepu z częściami powiedział ci coś innego

Wiele osób mówiło o przejściu na lżejsze oleje (jak 0W-20, które znalazłem) lub myśli, że różnica między lepkościami HTHS ACEA C2 vs C3 (2,9 vs 3,5 mPa*s) nie jest znacząca. Oba te rozwiązania są złymi pomysłami dla długotrwałej trwałości w tym silniku. Zdecydowanie sugeruję trzymanie się specyfikacji oleju określonej w instrukcji obsługi, jeśli chcesz zmaksymalizować żywotność silnika.

GM Dexos

General Motors Oil Specifications - oilspecifications.org

ACEA Engine Oil Specifications - oilspecifications.org
Masz całkowitą rację co do stosowania innej lepkości. Jeśli pracujesz jako inżynier dla firmy motoryzacyjnej, niewątpliwie wiesz, że łożysko hydrodynamiczne jest sercem wszystkiego, co się obraca (chyba że jest to łożysko toczne, łożysko przeciwcierne). Jeśli GM popiera 0W - 20 jako zamiennik, oznacza to, że przeprowadzili analizę, która pokazuje, że działa tak samo dobrze (lub prawie tak samo dobrze) jak oryginalny 5W-30 aerodynamicznie. A przynajmniej mam taką nadzieję.

Jeśli chodzi o dodatki, wydaje się mniej prawdopodobne, aby ich nowa mieszanka dodatków była niezgodna ze starymi silnikami. Produkty z rynku wtórnego to zupełnie inna historia, jak zauważasz. Chciałbym, żeby było mniej marketingu, a więcej informacji technicznych na ten temat. Dziękuję za Twój jasny i zwięzły post!

#33 ·
Ciekawa lektura. Na szczęście tam, gdzie mieszkamy, Theissen's ma markę własną z certyfikatem Dexos, która kosztuje znacznie mniej niż Mobil 1 i inne marki Dexos. Chciałbym ich zapytać o jedną rzecz - prawie wszyscy mówią, że gwarantują co najmniej 10 tysięcy mil, ale żaden z Chevych nie przejedzie tak daleko, nie mówiąc ci o wymianie oleju - więc ile warta jest ta gwarancja?

Jako stary mechanik z podwórka często pytam, dlaczego Dexos jest w ogóle konieczny. Do tej pory przejechałem 4 Iron Dukes, 5 3100 i 3 4.3 do około 600 000 mil każdy, zanim je sprzedałem, wciąż działające, a mój obecny 5.3 ma 346 tysięcy mil, wszystko przy minimalnej konserwacji i podstawowym oleju. Żaden nie przeciekał ani się nie spalił. Sonata jeździ na oleju z oznaczeniem Dexos od 2009 roku o zalecanej wadze i przy 190 tysiącach miała problemy z osadem i utratą kompresji, pomimo idealnych wymian. Ale trzymam się tego w Impali (2.5). Zobaczymy, jak to będzie na dłuższą metę.