Chevrolet Cruze Forums banner

Zapłon nie wyłącza radia

1 reading
1.4K views 13 replies 4 participants last post by  ajwolf1955  
#1 ·
Witajcie wszyscy, mam diesla Cruise z 2015 roku i ostatnio, kiedy wyłączam zapłon i wychodzę z samochodu, radio czasami pozostaje włączone, aż wrócę 20 minut później. Czasami wyłącza się w momencie, gdy ponownie otwieram drzwi. Czy ktoś jeszcze miał ten problem?

#2 ·
Witajcie wszyscy, mam diesla Cruise z 2015 roku i ostatnio, kiedy wyłączam zapłon i opuszczam samochód, radio czasami pozostaje włączone, aż wrócę 20 minut później. Czasami wyłącza się w momencie, gdy ponownie otwieram drzwi. Czy ktoś jeszcze miał taki problem?
Ja nie. Wiem, że radio normalnie pozostaje włączone przez około 10 minut, chyba że otworzysz drzwi. Możliwe, że "czujnik drzwi" jest uszkodzony. Nie jestem jednak pewien, gdzie się znajduje.

#8 ·
Oglądam więc film na YouTube. Wyciągasz bezpiecznik systemu rozrywki, czekasz około 30 sekund, a następnie wkładasz bezpiecznik z powrotem i to wydaje się resetować sprzęt radiowy infotainment. I zadziałało. Dziękuję wszystkim, mam nadzieję, że to pomoże innym ludziom.
Dzięki za powrót i podzielenie się z nami rozwiązaniem. Czy masz link do tego filmu?

#11 ·
To jest przełącznik drzwi, który jest częścią siłownika zamka elektrycznego (wszystko razem na jednej części). Jeśli Twój samochód myśli, że drzwi są zamknięte, radio pozostanie włączone. Kiedy przełącznik po raz pierwszy zawiedzie, jest przerywany, a potem zwykle się pogarsza.

To miłe, że reset systemu informacyjno-rozrywkowego w pickupie GMC rozwiązuje niezwiązany problem.

#12 ·
Cześć wszystkim. Więc problem powrócił. Zabrałem to do dealera, ponieważ uszkodził mi się podnośnik szyby w drzwiach kierowcy. Kazałem im sprawdzić problemy z radiem. Okazało się, że wiązka przewodów do systemu zabezpieczeń zamka drzwi była skorodowana i była przyczyną problemu. Mam nadzieję, że to pomoże innym. Dzięki.

#13 ·
Hej wszystkim. Więc problem powrócił. Zabrałem to do dealera, ponieważ zepsuł mi się podnośnik szyby w drzwiach kierowcy. Kazałem im sprawdzić problemy z radiem. Okazało się, że wiązka przewodów do systemu zabezpieczeń zamka drzwi była skorodowana i była przyczyną problemu. Mam nadzieję, że to pomoże innym. Dzięki.
Image

Image

#14 ·
Dodałem te dwa zdjęcia, aby pokazać, w czym problem. Właściwie to nawet nie wiązka drzwi, ale blok kontaktowy, do którego podłącza się wiązkę drzwi. Na pierwszym zdjęciu w dolnej części widać, że wszystkie styczniki są całkowicie zielone i skorodowane, a gdy wiązka drzwi jest do niego przymocowana, nie ma dobrego kontaktu, aby prąd mógł wysłać sygnał do wyłączenia radia. Płytka stycznika została więc wyczyszczona i wydaje się, że działa teraz prawidłowo. Zatem wiązka drzwi nie była problemem. Mam nadzieję, że to wszystkim pomoże. Dzięki