Czy ktoś ma schemat elektryczny wentylatora chłodnicy do Cruze 1.8L z 2012 roku? To wentylator 3-biegowy sterowany przez 5 przekaźników i w obwodzie są 2 bezpieczniki, o których wiem.
Chyba że "wolno" to wszystko, co może zrobić, gdy wybrano "wysoko", to nie brzmi jak problem z wentylatorem.Tak, mój też działa tylko na niskich obrotach, podobny problem.
Nie sądzę, żeby to był wentylator. Podejrzewałbym jeden z przekaźników. Myślę, że 3 są wtykowe w skrzynce bezpieczników pod maską, ale dwa pozostałe są wlutowane w spód skrzynki bezpieczników.Nie, mój działa na niskim. Kiedy wysoki jest wybrany, nic się nie dzieje. Dzięki za schemat Doug.
To dziwne. "Wysoki" omija wszystkie rezystory i zasila silnik wentylatora bezpośrednio. Gdyby to był zły silnik, spodziewałbym się, że będzie kulał na wysokich obrotach i nie będzie działał przy niższych ustawieniach - a nie na odwrót.Przekaźniki zostały już zweryfikowane. Kiedy wzywana jest niska prędkość, wentylator obraca się powoli. Kiedy wzywana jest średnia prędkość, nie obróci się, chyba że go popchnę. Następnie na wysokich obrotach nie drgnie, ale na zaciskach wentylatora jest napięcie. Podejrzewam, że masz rację, że silnik wentylatora nie jest skończony, ale to jeden z pakietów rezystorów, o których wcześniej wspomniałeś. Ponieważ są wbudowane w zespół wentylatora i nie można ich wymienić, zespół wentylatora musi zostać wymieniony.... Udało mi się zdobyć jeden za 100 dolarów, nieźle.
Rzeczywiście. Wygląda na to, że można go wymienić, ale jest on podłączony na stałe i sprzedawany jako część wentylatora.From what I've read the resistor bank is built into the fan assembly past this connector.
Całkowicie zapomniałem opublikować wynik tego. Wymieniłem wentylator i teraz działa świetnie na wszystkich prędkościach. Po uzupełnieniu płynu chłodzącego ze straty przez przelew, gdy wentylator nie działał, musiałem również wymienić uszczelkę O-ring na korku przelewowym, ponieważ przeciekała, gdy silnik był ciepły. Działa teraz świetnie, 172 000 km, mam nadzieję, że jeszcze wiele więcej.
Justin
Byłbym ciekaw, co jest w Twojej instrukcji - mogłem coś przeoczyć. Miałem ten sam pomysł dotyczący użycia 3. pinu ECM. Nie chcę się czepiać GM - mają tam kilku całkiem bystrych ludzi - ale wydaje się to trochę pokręconeTwoja tabela nie zgadza się z tym, co widzę w mojej instrukcji z 2013 roku.
Ale odpowiadając na pytanie, dlaczego 5 przekaźników - 3 duże przekaźniki służą do wysyłania zasilania do jednego z trzech zacisków, które kontrolują prędkość wentylatora (pakiet rezystorów). Pozostałe 2 przekaźniki służą do dekodowania 2 wyjść ECM na 3 prędkości + wyłączone. Nie jestem pewien, dlaczego GM uznało, że musi zaoszczędzić pin na ECM. Na szczęście ten kludge rzadko stanowi problem. Zazwyczaj jest to pakiet rezystorów.
Gdzie znaleźć dwa przewody do zasilania wentylatora, abyśmy mogli go włączyć za pomocą przełącznika kołyskowego?Czy ktoś ma schemat elektryczny wentylatora chłodnicy w Cruze 1.8L z 2012 roku? To 3-biegowy wentylator sterowany przez 5 przekaźników i są 2 bezpieczniki w obwodzie, o których wiem.