Chevrolet Cruze Forums banner
61 - 80 of 86 Posts
@DIYguy Problem z termostatem 80°C polega na tym, że gdy silnik pracuje, ale samochód się nie porusza (np. na światłach, czekając na kogoś...). W tej sytuacji płyn chłodniczy wzrasta do 108°C, aż ECU wyśle ​​polecenie otwarcia elektronicznego termostatu i uruchomi wentylator. Dopóki samochód się porusza, temperatura wynosi około 80°C. Aby tego uniknąć, zainstalowałem równolegle z czujnikiem temperatury płynu chłodzącego silnika rezystor 365 omów, który włącza się, gdy silnik osiągnie określoną temperaturę (przełącznik termiczny). W ten sposób, gdy silnik osiągnie około 93°C (realne), przez OBD widzę 108°C i wentylator się uruchamia, a termostat otwiera się elektronicznie!
Zamieszczę kilka filmów na moim kanale YT z tą samą nazwą użytkownika.
👍

P.S.: Musisz zrozumieć, że ten termostat działa mechanicznie (częściowo otwarty, nawet gdy ma ponad 100°C) i elektronicznie (całkowicie otwarty (nawet przy 0°C)).
Nawet z termostatem 80°C, bez części elektronicznej, płyn chłodzący może się zagotować (>108°C)!

Discussion starter · #62 · (Edited)
@DIYguy Problem z termostatem 80°C polega na tym, że gdy silnik pracuje, ale samochód się nie porusza (np. na światłach, czekając na kogoś...). W tej sytuacji płyn chłodniczy wzrasta do 108°C, aż do momentu, gdy ECU wyśle polecenie otwarcia elektronicznego termostatu i uruchomi wentylator. Dopóki samochód się porusza, temperatura wynosi około 80°C. Aby tego uniknąć, zainstalowałem równolegle z czujnikiem temperatury płynu chłodzącego silnika rezystor 365 omów, który włącza się po osiągnięciu przez silnik określonej temperatury (przełącznik termiczny). W ten sposób, gdy silnik osiągnie około 93°C (realne), przez OBD widzę 108°C i uruchamia się wentylator, a termostat otwiera się elektronicznie!
Zamieszczę kilka filmów na moim kanale YT o tej samej nazwie użytkownika, co tutaj.
👍

PS: musisz zrozumieć, że ten termostat działa mechanicznie (częściowo otwarty, nawet gdy ma ponad 100°C) i elektronicznie (całkowicie otwarty (nawet przy 0°C).
Nawet z termostatem 80°C, bez części elektronicznej, płyn chłodniczy może się zagotować (>108°C)!
Jestem bardzo dobrze świadomy tego, jak działa układ chłodzenia i algorytm sterowania ECM, dzięki.
Muszę zaznaczyć, że się mylisz lub przynajmniej trochę wprowadzasz w błąd, jeśli chodzi o możliwość elektronicznego otwarcia przy 0°C.
Jeśli zasilany pełnym napięciem akumulatora, standardowy termostat otworzy się przy około 76°C zgodnie z FSM i wieloma innymi źródłami, a nie 0°C. Przepraszam, po prostu tak jest.
Powodem, dla którego temperatura nadal rośnie pomimo termostatu 80°C, jest to, że wentylator chłodnicy jest wyłączony i brakuje przepływu powietrza przez chłodnicę.

Jeśli woda wychodząca z chłodnicy ma taką samą temperaturę (lub wyższą) jak nastawa termostatu, bez względu na to, przy jakiej temperaturze się otwiera, fizycznie niemożliwe jest, aby woda schłodziła silnik.
To fizyka termiczna w działaniu, podstawowe prawo natury i tak działa układ chłodzenia Cruze, niestety.

Pisałem nawet o tym, że osłony aerodynamiczne w niektórych samochodach (moim na przykład) z radością odcinają przepływ powietrza przez chłodnicę nawet przy prędkościach autostradowych, dopóki silnik nie osiągnie 108°C, i jest to w 100% zaprojektowane.
Można dosłownie usunąć element woskowy z termostatu i nadal będzie się tak nagrzewał na długich światłach, ponieważ dopiero wtedy włączy się wentylator.

Jednak to, jak sprawisz, by wentylator włączył się wcześniej, zależy od Ciebie, ale dopóki możesz to zrobić, będzie działać dobrze.

Ja i kilkaset innych osób udowodniliśmy tę koncepcję ponad wszelką wątpliwość w innym typie samochodu, który miał obrzydliwie podobny schemat kontroli temperatury płynu chłodzącego (Saturn).
Wykazywał prawie identyczne zachowanie (dzięki GM...).

Dostosowanie termostatu w dół jest częścią rozwiązania, ale zdecydowanie nie jest to całe rozwiązanie.
Dopóki Twoje rozwiązanie z przełączanym rezystorem nie ustawia kodów ani nie narusza monitorowania emisji, do dzieła...
Brzmi jak ciekawy pomysł.
Jednak mogę Ci powiedzieć (bo próbowałem), że pozostawienie rezystora na stałe (nie przełączanego) USTAWIA kody błędów ("nieprawdopodobna temperatura").
Więc jeśli włączenie przy określonej temperaturze, a nie wcześniej, załatwia sprawę, tym lepiej.

@DIYguy Problem z termostatem 80°C polega na tym, że gdy silnik pracuje, ale samochód się nie porusza (np. na światłach, czekając na kogoś...). W tej sytuacji płyn chłodzący wzrasta do 108°C, aż ECU wyśle ​​polecenie otwarcia elektronicznego termostatu i uruchomi wentylator. Dopóki samochód się porusza, temperatura wynosi około 80°C. Aby tego uniknąć, zainstalowałem równolegle z czujnikiem temperatury płynu chłodzącego silnika rezystor 365 omów, który włącza się, gdy silnik osiągnie określoną temperaturę (przełącznik termiczny). W ten sposób, gdy silnik osiągnie około 93°C (realne), przez OBD widzę 108°C i wentylator się uruchamia, a termostat otwiera się elektronicznie!
Zamieszczę kilka filmów na moim kanale YT z tą samą nazwą użytkownika co tutaj.
👍

P.S.: musisz zrozumieć, że ten termostat działa mechanicznie (częściowo otwarty, nawet gdy ma ponad 100°C) i elektronicznie (całkowicie otwarty (nawet przy 0°C).
Nawet z termostatem 80°C, bez części elektronicznej, płyn chłodzący może się zagotować (>108°C)!
Cześć adaniel,
Twoje rozwiązanie może również rozwiązać mój problem, mam Chevroleta Sonica LTZ z 2016 roku (używa tego samego silnika cruze), ponieważ się przegrzewał, zmieniłem termostat 105 C na termostat 80°C i teraz jest ok, ale zauważyłem, że kod P0128 pojawia się czasami, ten kod odnosi się do "temperatury płynu chłodzącego poniżej temperatury regulacji termostatu" i występuje, gdy jestem na autostradzie, a średnia temperatura wynosi od 75 do 81 °C (za zimno za długo).

Problem polega na tym, że gdy ECU wysyła kod p0128, wentylator zaczyna działać z maksymalną prędkością, a klimatyzacja przestaje działać, może to być mechanizm ochrony ECU, ale z jakiegoś powodu sprężarka klimatyzacji nie uruchamia się, dopóki nie usunę kodu za pomocą skanera odb...

Czekam na Twój film na Twoim kanale.
RR

Discussion starter · #64 ·
Cześć adaniel,
Twoje rozwiązanie mogłoby również rozwiązać mój problem, mam Chevroleta Sonic LTZ z 2016 roku (używa tego samego silnika cruze), ponieważ się przegrzewał, zmieniłem termostat 105 C na termostat 80°C i teraz jest ok, ale zdałem sobie sprawę, że kod P0128 pojawia się czasami, ten kod odnosi się do "temperatury płynu chłodzącego poniżej temperatury regulacji termostatu" i występuje, gdy jestem na autostradzie, a średnia temperatura wynosi od 75 do 81 °C (za zimno za długo).

Problem polega na tym, że gdy ECU wysyła kod p0128, wentylator zaczyna pracować z maksymalną prędkością, a klimatyzacja przestaje działać, może to być mechanizm ochrony ECU, ale z jakiegoś powodu sprężarka klimatyzacji nie uruchamia się, dopóki nie usunę kodu za pomocą skanera odb...

Czekam na Twój film na Twoim kanale.
RR
To jeden z powodów, dla których zaprojektowałem moją konfigurację tak, aby działała w temperaturze około 95°C, a nie 80°C lub niższej.
Musisz pozostać gdzieś pośrodku "normalnego" zakresu roboczego zgodnie z ECU.
Ale naprawdę konieczne jest uruchomienie wentylatora chłodnicy w niższej temperaturze niż ta, jeśli chcesz, aby był stabilny.
Wentylator powinien (z mojego doświadczenia) zacząć działać, gdy temperatura wody w wylocie chłodnicy osiągnie około 70°C-75°C i wyłączyć się, gdy spadnie do około 60°C.
W ten sposób termostat będzie miał źródło płynu chłodzącego, którego temperatura jest niezawodnie niższa niż jego własna wartość zadana, dzięki czemu będzie mógł prawidłowo wykonywać swoją pracę.
Dokładnie to zrobiłem w Saturnie, używając zewnętrznego regulatora wentylatora ustawionego na 70°C.
Sytuacja zmieniła się z temperatury silnika wahającej się między około 95°C (wartość zadana termostatu) a około 105°C-110°C (gasp..!) przez cały czas.
Czy to brzmi trochę znajomo?
Po dodaniu zewnętrznego regulatora wentylatora był on stabilny w temperaturze około 95°C przez cały czas i po prostu przestałem martwić się o temperaturę po tym.
Przejechałem prawie 200 000 mil tym samochodem z tą konfiguracją i nigdy, nigdy się nie nagrzał ani nie przegrzał.
Setki osób na forum Saturna zrobiło to samo i wszyscy mieli te same dobre wyniki.
Więc to naprawdę, naprawdę działa...
FWIW.

@DIYguy Tak, masz rację! Wentylator jest ważny do pracy, gdy samochód stoi w miejscu z włączonym silnikiem. Jestem zadowolony z mojej modyfikacji. Oczywiście lepiej jest ponownie wgrać ECU z zmodyfikowanym oprogramowaniem... Nie chcę sterować wentylatorem zewnętrznie, ponieważ jest to bardziej skomplikowane niż moje rozwiązanie. W każdym razie muszę to przetestować na dłuższych trasach. Dlatego jeszcze tego nie publikuję na moim kanale YT. PS: przez 0°C rozumiem temperaturę zewnętrzną, a nie temperaturę wody

Cześć wszystkim!

Myślę o zrobieniu tego moda w moim samochodzie. Mam wszystko gotowe, ale martwię się, co się stanie, jeśli regulator napięcia ulegnie awarii. Jeśli nie będzie napięcia na termostacie, czy spowoduje to zbyt wysoki wzrost temperatury?

Dzięki!

Cześć wszystkim!

Myślę o zrobieniu tego moda w moim samochodzie. Mam wszystko gotowe, ale martwię się, co się stanie, jeśli regulator napięcia zawiedzie. Jeśli nie będzie napięcia na termostacie, czy to spowoduje zbyt wysoki wzrost temperatury?

Dzięki!
Cześć. Nie polecam tego moda (tego z oryginalnego postu)! Dla mnie to nie zadziałało.
Zamiast tego wymieniłem termostat na 80°C (i odciąłem 1,5 mm od centralnego pinu) i podłączyłem rezystor równolegle do czujnika temperatury. Rezystor jest podłączony za pomocą przełącznika termicznego.

Cześć. Nie polecam tego moda (tego z oryginalnego postu)! U mnie to nie zadziałało.
Zamiast tego wymieniłem termostat na 80°C (i odciąłem 1,5 mm od centralnego pinu) i podłączyłem rezystor równolegle do czujnika temperatury. Rezystor jest podłączony przez wyłącznik termiczny.
Spróbuję. Łatwiej to zamontować elektronicznie niż wymieniać termostat. Martwię się tylko o to, co się stanie, jeśli regulator napięcia ulegnie awarii. Czy silnik się przegrzeje, czy też utrzyma się w „bezpiecznych” wartościach?

Dzięki!

Spróbuję. Łatwiej jest to dopasować elektronicznie niż wymieniać termostat. Martwię się tylko o to, co się stanie, jeśli regulator napięcia ulegnie awarii. Czy silnik się przegrzeje, czy też utrzyma "bezpieczne" wartości?

Dzięki!
Jak ci mówiłem, u mnie to nie zadziałało! Problem polega na tym, że ECU nie może już sterować termostatem za pomocą tego "modu". Silnik może się przegrzać!

Możesz przetestować rezystor 365 omów równolegle do czujnika temperatury i przełącznik ręczny. Włącz, gdy płyn chłodzący przekroczy 70°C i zobacz, co się stanie. Wentylator włącza się przy około 90°C rzeczywistej temperatury, a ECU zobaczy około 108°C!
Rezystor jest tańszy.

Jak ci mówiłem, u mnie to nie zadziałało! Problem polega na tym, że ECU nie może już sterować termostatem za pomocą tego "modu". Silnik może się przegrzać!
O czym ty mówisz...🤦‍♂️
Pomijając fakt, że ECU w silnikach 1.4t niestety bardzo rzadko włącza ogrzewanie, jeśli moduł uległby awarii lub uszkodzeniu uległaby grzałka termostatu (co może się zdarzyć nawet bez użycia modułu, ale wciąż bardzo mało prawdopodobne), termostat automatycznie otworzy się ręcznie w temperaturze określonej dla danego termostatu, po czym włączy się wentylator (tak jak bez użycia modułu) i obniży temperaturę płynu chłodzącego.
To, że u ciebie to nie zadziałało, oznacza, że zrobiłeś coś źle.

O czym Ty mówisz...?🤦‍♂️
Pomijając fakt, że ECU w silnikach 1.4t niestety bardzo rzadko włącza grzałkę, jeśli moduł uległby awarii lub grzałka termostatu zostałaby uszkodzona (co może się zdarzyć nawet bez użycia modułu, ale i tak bardzo mało prawdopodobne), termostat otworzy się automatycznie ręcznie w temperaturze określonej dla danego termostatu, po czym włączy się wentylator (tak jak bez użycia modułu) i obniży temperaturę płynu chłodzącego.
To, że u Ciebie to nie zadziałało, oznacza, że zrobiłeś coś źle.
Testowałem termostat nawet na stole (w domu)! Przy 10 woltach, ciągłych, w ogóle się nie otwiera!!
Problem w tych silnikach polega na tym, że wentylator pomaga chłodzić silnik. Ale wentylator włącza się przy 108-109°C...
Więc, oszukując ECU, że temperatura jest wyższa niż w rzeczywistości (przykład: realne 95, ale ECU widzi 108), włącza wentylator i termostat! To jest lepsze w porównaniu z oryginalnym postem!

To jest moje zdanie.
Nie próbuję nikogo przekonywać, która metoda jest lepsza... Po prostu mówię, że podawanie rezystorowi w termostacie 10 woltów ciągłych nic nie daje! (Ponownie, przetestowane! W samochodzie i na stole)
Nic nie sprzedaję...

Spróbuj sam, z termostatem na stole!

Testowałem termostat nawet na stole (w domu)! Przy 10 woltach, ciągłych, w ogóle się nie otwiera!
(...)
Mówię tylko, że zasilanie rezystora w termostacie napięciem 10 woltów ciągłych nic nie daje!
W jakiej temperaturze wody? A może testowałeś "na sucho"?
Dla niektórych osób, w zależności od posiadanego termostatu, nawet ~9,0-9,5 Wolta wystarczy, aby uzyskać temperaturę 90-95℃. Może masz jakiś zły termostat.
Miałem mnóstwo opinii i nikt jeszcze nie był niezadowolony, przepraszam..

Przy jakiej temperaturze wody? A może testowałeś "na sucho"?
Dla niektórych osób, w zależności od posiadanego termostatu, nawet ~9,0-9,5 V wystarczy, aby uzyskać temperaturę 90-95℃. Może masz jakiś zły termostat.
Otrzymałem wiele opinii i nikt jeszcze nie był niezadowolony, przepraszam..
Ok. Użyję mojej modyfikacji. Jestem z niej zadowolony!
Mój wentylator włącza się przy około 93-94°C rzeczywistej temperatury, a ECU widzi 108-109°C. Normalna jazda 80-85°C, ECU widzi 99-102°C. ECU nie może narzekać.
Nie chcę się z nikim kłócić.
Możesz dalej sprzedawać swój produkt!

Jestem bardzo dobrze świadomy tego, jak działa układ chłodzenia i algorytm sterowania ECM, dzięki.
Muszę zaznaczyć, że się mylisz lub przynajmniej trochę wprowadzasz w błąd, jeśli chodzi o możliwość elektronicznego otwarcia przy 0°C.
Jeśli zostanie włączony przy pełnym napięciu akumulatora, standardowy termostat otworzy się przy około 76°C zgodnie z FSM i wieloma innymi źródłami, a nie przy 0°C. Przepraszam, tak po prostu jest.
Powodem, dla którego temperatura nadal rośnie pomimo posiadania termostatu 80°C, jest to, że wentylator chłodnicy jest wyłączony i brakuje przepływu powietrza przez chłodnicę.

Jeśli woda opuszczająca chłodnicę ma taką samą temperaturę (lub wyższą) jak nastawa termostatu, bez względu na to, przy jakiej temperaturze może się otworzyć, fizycznie niemożliwe jest, aby woda schłodziła silnik.
To fizyka termiczna w działaniu, podstawowe prawo natury i tak niestety działa układ chłodzenia Cruze.

Napisałem nawet o tym, że klapy aerodynamiczne w niektórych samochodach (na przykład w moim) z radością odcinają przepływ powietrza przez chłodnicę nawet przy prędkościach autostradowych, aż silnik osiągnie 108°C, i to jest w 100% zaprojektowane.
Można dosłownie usunąć element silnika woskowego z termostatu w całości i nadal będzie działał tak gorąco na długim światłach, ponieważ dopiero wtedy włączy się wentylator.

Jednak to, jak sprawisz, by wentylator włączył się wcześniej, zależy od ciebie, ale jeśli uda ci się to zrobić, będzie działać dobrze.

Ja i kilkaset innych osób udowodniliśmy tę koncepcję ponad wszelką wątpliwość w innym typie samochodu, który miał obrzydliwie podobny schemat kontroli temperatury płynu chłodzącego (Saturn).
Wykazywał prawie identyczne zachowanie (dzięki GM...).

Dostosowanie termostatu w dół jest częścią rozwiązania, ale zdecydowanie nie jest to całe rozwiązanie.
Dopóki twoje rozwiązanie z przełączanym rezystorem nie ustawia kodów ani nie narusza monitorowania emisji, działaj...
Brzmi jak ciekawy pomysł.
Jednak mogę ci powiedzieć (ponieważ próbowałem), że pozostawienie rezystora na stałe (nie przełączanego) USTAWIA kody błędów ("nieprawdopodobna temperatura").
Jeśli więc przełączanie w określonej temperaturze i nie wcześniej zadziała, tym lepiej.
Cześć,
jestem z Indonezji, mam ten sam problem co ty, z moim chevrolet trax, już próbowałem dokonać modyfikacji, jak udostępniasz okablowanie, używam regulatora napięcia i 360 omów 1 wat 1%, bez dtc, ale kiedy próbuję, termostat nadal się nie otwiera w temperaturze, którą chcę
ustawiam napięcie na 11 woltów, ale jeśli sprawdzam za pomocą skanera, polecenie termostatu nadal się nie otwiera, co robię źle?
chcę zapytać, jeśli damy napięcie, otworzy się, ale skąd wiemy, czy otworzy się w temperaturze, którą ustawiamy?

Dziękuję

Ok. Użyję mojej modyfikacji. Jestem z niej zadowolony!
Mój wentylator włącza się przy około 93-94°C rzeczywistej temperatury, a ECU widzi 108-109°C.
Normalna jazda 80-85°C, ECU widzi 99-102°C. ECU nie może narzekać
[?].
Nie chcę się z nikim kłócić. Możesz dalej sprzedawać swój produkt!
B. A -15% niższa temperatura idealna dla:
1. Dużego natężenia ruchu stop and go,
2. Świateł drogowych, Stop & Start,
3. Wyprzedzania, wjazdu na autostradę, przygotowania do włączenia się do ruchu (tak, to istnieje)!
4. Jazdy pod górę na wysokim biegu,
5. Wspinaczki górskiej (nawet HS autostrada pod górę).

Inne temperatury CS powinny wynosić:
A. (0%) Tryb ekonomiczny na autostradzie,
C. (-10%) Lekki ruch / jazda ze stałą prędkością,
D. (-20%) Holowanie, załadowany lub wyścigi pod górę,
E. (-30%) Tuż przed zaparkowaniem (obniżenie temperatury turbosprężarki, oleju i płynu chłodzącego + ciśnienie CS).

I -Cyfrowy czujnik temperatury na wężu recyrkulacji płynu chłodzącego.
II -Alarm na cyfrowym wskaźniku, sygnał dźwiękowy i włączenie wentylatora na wysoką prędkość.
III -POT na desce rozdzielczej do regulacji rezystancji, aby oszukać ECU podczas wykonywania lub konfiguracji.

*POT potencjometr (Ręcznie regulowany rezystor zmienny)

Cześć, jestem z Indonezji, mam ten sam problem co Ty, z moim Chevroletem Trax. Próbowałem już wprowadzać modyfikacje, tak jak udostępniłeś okablowanie. Używam regulatora napięcia i 360 omów 1 wat 1%, bez DTC, ale kiedy próbuję, termostat nadal się nie otwiera w temperaturze, którą chcę. Ustawiam napięcie na 11 woltów, ale kiedy sprawdzam to za pomocą skanera, polecenie termostatu nadal się nie otwiera, co robię źle? Chcę zapytać, jeśli podamy napięcie, otworzy się, ale skąd wiemy, czy otworzy się w temperaturze, którą ustawiliśmy? Dziękuję
Cześć. Ten schemat u mnie nie zadziałał! Sprawdź mój kanał na YouTube (adaniel69). Wymieniłem rdzeń termostatu (na 80°C) i po 6 minutach pracy silnika umieściłem rezystor 365 omów równolegle z czujnikiem temperatury silnika. Możesz podłączyć rezystor ręcznie (przez przełącznik) lub umieścić przekaźnik czasowy (tak jak ja).

Cześć, aktualizacja ode mnie, schemat działa, używam go z regulatorem, ale ustawiłem na 7,5 V, ponieważ jeśli ustawię na 10 V, temperatura utrzymuje się na poziomie 77, teraz temperatura utrzymuje się na poziomie 87-88, jakiś pomysł, dlaczego mój samochód potrzebuje tylko 7,5 V?

61 - 80 of 86 Posts