Chevrolet Cruze Forums banner

Problem z systemem ładowania akumulatora - Rozwiązany

1 reading
17K views 16 replies 10 participants last post by  Blasirl  
#1 ·
Dobry wieczór. Mam Chevroleta Cruze LT z 2014 roku z silnikiem 1.4 L turbo. Akumulator cały czas się rozładowuje, a kontrolka „Service Battery Charging System” jest zapalona. Wymieniłem akumulator, alternator i czujnik akumulatora. Sprawdziłem również bezpiecznik 5 A czujnika akumulatora i był sprawny. Akumulator pokazuje 12,8 V po naładowaniu, a alternator pokazuje 11,70 V. Wymieniłem nowy alternator na inny nowy alternator i pokazuje 11,37 V. Brak korozji na zaciskach akumulatora i przewodach.

Samochód przechodzi w tryb awaryjny po 20 minutach pracy, a akumulator całkowicie się rozładowuje. Technik w sklepie z częściami samochodowymi użył swojego miernika i mówi, że akumulator jest sprawny, ale wymaga naładowania.

Dlaczego alternator nie ładuje akumulatora?

Doceniam każdą radę.

#2 ·
Poniższe pomysły opierają się na załączonym schemacie i rzeczach, które tu przeczytałem. Osobiście nie doświadczyłem tego problemu.

Był problem z dużą ilością ujemnych przewodów akumulatora w modelach do 2015 roku. Twoje objawy wydają się jednak nie pasować do tych, o których czytałem. Może poszukaj informacji na temat tego ujemnego przewodu akumulatora, aby sprawdzić, czy ktoś inny miał takie objawy.

Myślę, że alternator powinien wytwarzać około 15 woltów podczas pracy. Gdzie to mierzysz?

Gdyby to było moje, przyjrzałbym się dwóm większym przewodom podłączonym do rozrusznika. Oczywiście ten z akumulatora działa, ponieważ uruchamia silnik, ale ten z alternatora może być poluzowany lub uszkodzony. Sprawdziłbym również wtyczki i połączenia alternatora. I upewnij się, że wtyczki ECM wyglądają dobrze. Czy mogły zostać uderzone podczas wymiany akumulatora?

Była przedłużona gwarancja na ujemny przewód akumulatora. Myślę, że obowiązywała do 125 lub 150 tysięcy mil.

Może inni mają inne pomysły. Powodzenia.

#4 ·
Czy obecny czujnik/pierścień jest na miejscu z przewodem uziemiającym przez niego? I jaki jest stan przewodu wtórnego, który odchodzi od ujemnego zacisku akumulatora?

Te dwie rzeczy decydują o tym, jak ECM żąda ładowania, jeśli na przykład pierścień czujnika nie miałby paska uziemiającego przez niego, ECM pomyślałby, że nie ma poboru i nie skompensowałby, aby utrzymać naładowany akumulator.

#7 ·
Bateria wskazuje 12,8 V po naładowaniu, a alternator 11,70 V.
Martwi mnie fakt, że otrzymujesz różne odczyty w tych dwóch miejscach. Zazwyczaj akumulator i alternator są połączone bardzo grubymi przewodami. Masz gdzieś złe połączenie lub bezpiecznik 250A jest otwarty.

Jak zauważono, istnieje znany problem z ujemnym przewodem akumulatora. Było to słabe zaciskanie, które doprowadziło do nadmiernego spadku napięcia.

Podczas sprawdzania wyjścia alternatora należy włączyć reflektory. Cruze ma zaawansowany system ładowania, który nie ładuje akumulatora, jeśli jest już naładowany. Włączenie świateł w większości to pomija.

Jeśli nadal masz problemy po uzyskaniu takiego samego napięcia alternatora i akumulatora, sprawdziłbym okablowanie sterujące. Może gdzieś zwierać, gdzie okablowanie spoczywa na śrubie lub rogu.

#8 ·
Martwi mnie fakt, że otrzymujesz różne odczyty w dwóch miejscach. Zazwyczaj akumulator i alternator są połączone bardzo grubymi przewodami. Masz gdzieś złe połączenie lub bezpiecznik 250A jest otwarty.

Jak zauważono, istnieje znany problem z ujemnym przewodem akumulatora. Było to słabe zaciskanie, które doprowadziło do nadmiernego spadku napięcia.

Podczas sprawdzania wyjścia alternatora należy włączyć reflektory. Cruze ma zaawansowany system ładowania, który nie ładuje akumulatora, jeśli jest już naładowany. Włączenie świateł w większości to pomija.

Jeśli nadal masz problemy po uzyskaniu takiego samego napięcia alternatora i akumulatora, sprawdziłbym okablowanie sterujące. Może gdzieś zwierać, gdzie okablowanie spoczywa na śrubie lub rogu.

#14 ·
Dzięki za wszystkie opinie. Po zainstalowaniu oryginalnego alternatora gm system ładowania znowu działa. Wydaje się to śmieszne, ale lekcja została odrobiona.
Dzięki za powrót i podanie rozwiązania.

#15 ·
Przydałaby mi się pomoc... ten sam temat... potrącony zeszłego lata, facet uciekł z miejsca zdarzenia... dwoje lewych drzwi jest całkowicie zniszczonych... nie dało się otworzyć... wcale... teraz rok później i żadnych świateł deski rozdzielczej, żadnego panelu instrumentów... Zrobiłem test obd i wyrzuca mi wszystkie te kody... więc dzięki dobremu, staremu Google... więc pisze, że utracono komunikację z czujnikiem prądu akumulatora... wymień czujnik prądu akumulatora... więc myślę, ok... wkrótce to zrobię i nadal brak świateł deski rozdzielczej... więc wymieniłem akumulator... Potem w tej chwili dowiedziałem się, że w moim samochodzie są więcej niż dwa akumulatory, więc teraz myślę, co do cholery, którą baterię mam teraz wymienić, skoro na początku doszło do wnikania wody i było to w bagażniku za zbiornikiem na koło zapasowe, więc automatycznie założyłem, że to był mój akumulator pomocniczy, to nie jest ten drugi akumulator, który właśnie wymieniłem, to jest właściwy akumulator do samochodu, aby dowiedzieć się, że w samochodzie jest również pięć lub sześć innych akumulatorów pomocniczych...

#16 ·
Przydałaby mi się pomoc... ten sam temat... potrącony zeszłego lata przez gościa, który uciekł... dwoje lewych drzwi jest całkowicie zniszczonych... w ogóle nie można ich było otworzyć... teraz rok później i brak świateł deski rozdzielczej, brak jakichkolwiek wskaźników... Zrobiłem test OBD i wyrzuca mi wszystkie te kody... więc dzięki dobremu, staremu Google... więc mówi, że utracono komunikację z czujnikiem prądu akumulatora... wymień czujnik prądu akumulatora... więc myślę, ok... wkrótce to zrobię i jeszcze nie ma świateł deski rozdzielczej... więc wymieniłem akumulator... Potem w tej chwili dowiedziałem się, że w moim samochodzie są więcej niż dwa akumulatory, więc teraz myślę, co do cholery, który akumulator mam teraz wymienić, skoro od samego początku była woda i była w bagażniku za zbiornikiem koła zapasowego, więc automatycznie założyłem, że to był mój akumulator pomocniczy, to nie jest ten drugi akumulator, który właśnie wymieniłem, to jest właściwy akumulator do samochodu, aby dowiedzieć się, że w samochodzie jest również pięć lub sześć innych akumulatorów pomocniczych...
Czy są jakieś aktualizacje dotyczące twojego problemu?