Chevrolet Cruze Forums banner

Zawór obejściowy elektromagnetyczny - P2261 [ROZWIĄZANE]

1 reading
57K views 21 replies 15 participants last post by  Keep’n It Runnin’  
#1 · (Edited)
Witajcie wszyscy,

Dla Chevrolet Cruze 1.4l Turbo z 2014 roku.

Ostatnio zabraliśmy go do warsztatu z kodem P2261, zawór obejściowy turbosprężarki. W warsztacie powiedzieli, że sprężyli powietrze do wlotu powietrza i nie utrzymało się. Powiedzieli więc, że turbosprężarka nie włączy się, jeśli wlot nie wytwarza ciśnienia.

Test dymny przez kolektor dolotowy: dym wydobywał się tylko z bagnetu i korka wlewu oleju. Nie mam pojęcia, czy to dobrze, czy źle.

Test szczelności doładowania potwierdził ogromne wycieki, wszystkie pochodzące z rury doładowania do korpusu przepustnicy. Kupiłem 3x 2" ekranowane złącza przejściowe z Lowes, pociąłem rurę doładowania na 3 części i użyłem złączy do uszczelnienia uszkodzonych obszarów. Koszt 38,00 $. Test szczelności doładowania przeprowadzony i nie tracił już ciśnienia w alarmującym tempie.

Mój pojazd, od zatrzymania do 5000 obr./min przy WOT, wypychał maksymalne doładowanie tylko 8 PSI. Nie znam się na tym, ale mam wrażenie, że powinienem osiągnąć 20.

Jeździłem samochodem, nadal wyzwalał kod P2261. Jutro zamontuję nowy zawór elektromagnetyczny obejściowy.

Amazon - Część GM

Załączę poniżej dane z zamrożonej ramki.

Wszelkie informacje na temat tego kodu błędu byłyby bardzo mile widziane, szukam wszelkich prac diagnostycznych, które mogę wykonać, aby wyizolować problem. Będę systematycznie wymieniał części, aż zniknie kontrolka. Przeszukalem to forum, google i youtube. Znalazłem kilka postów na temat tego kodu błędu i brak informacji, jak go naprawić.

Image
Image
Image

#2 · (Edited)
Aktualizacja - Zaktualizowano oryginalny post o nowe informacje diagnostyczne.

Przygotowanie do diagnozy:

Schemat zaworu elektromagnetycznego

Cytat:
" Elektrozawór BPV. Jest to zawór modulowany szerokością impulsu (PWM) z jednym wylotem i dwoma wlotami. Wylot idzie do BPV, jeden wlot idzie do źródła kolektora, a drugi
idzie do komory próżniowej. ECM używa tego do manipulowania BPV. "

Cytat:
" Jest to 3-portowy elektrozawór z jednym portem podłączonym do kolektora dolotowego, jednym portem podłączonym do zaworu obejściowego i jednym portem podłączonym do komory próżniowej znajdującej się
na dole kanałów dolotowych. Ta komora jest zasilana sygnałem podciśnienia przez zawór jednokierunkowy, znany również jako zawór zwrotny. "
Image
Image

1) Wymiana elektrozaworu zaworu obejściowego pod kolektorem dolotowym.
Usunięcie polega na zdjęciu metalowego klipsa złącza elektrycznego. Wciśnięcie wszystkich 3 plastikowych bolców na spodzie elektrozaworu jednocześnie podczas pociągania elektrozaworu w dół. Trudne, ale możliwe do zrobienia w mniej niż 5 minut. Instalacja w odwrotnej kolejności.

2) Próba obejścia zaworu obejściowego, aby sprawdzić, czy turbosprężarka osiąga 20 PSI. Tymczasowe, a nie długoterminowe rozwiązanie.
Omiń obejście
Omiń zawór obejściowy (2)

Cytat:
" ECM nie może już otworzyć BPV, aby ograniczyć produkcję trq.
Kiedy wciskasz pedał do przysłowiowego metalu, nie musisz się martwić, że część lub całe ciśnienie doładowania zostanie zwolnione z powodu konserwatywnego "momentu obrotowego"
protokoły zarządzania", które GM wprowadziło.
BPV otrzymuje 100% sygnału doładowania potrzebnego do zapewnienia, że zawór pozostaje zamknięty. "

Cytat - Co jest potrzebne:
" 5/32" złącze węża
5/32" nasadka próżniowa
3"-4" węża próżniowego 1/8" lub 5/32" "

2A) Test próżniowy komory próżniowej kolektora dolotowego. (Jeśli system osiąga 20 PSI i działa normalnie z BPV zamkniętym za pomocą powyższego testu)

Użycie manometru próżniowego w celu upewnienia się, że komora próżniowa podłączona do kolektora dolotowego utrzymuje próżnię.
Sprawdzenie, czy zawór zwrotny jest nadal jednokierunkowy.
Użycie manometru próżniowego w celu upewnienia się, że w przewodach prowadzących do elektrozaworu powstaje próżnia.

3) Siłownik zaworu upustowego

Używając sprężonego powietrza, upewnię się, że zawór upustowy otwiera się w okolicach 20 - 40 PSI.
Samouczek wideo

Edycja: Wymiana elektrozaworu obejściowego nie zadziałała. Ominięcie obejścia dało niewiele, jeśli w ogóle, dodatkowego doładowania, ale w tym procesie odkryłem, że otrzymywałem ~8-9 PSI, co, jak sądzę, jest bliskie wartości fabrycznej. Więc nie sądzę, żeby turbosprężarka była zła, na pewno tak się nie czuje. Siłownik zaworu upustowego działa dobrze.

Mała przysługa?

Czy ktoś może mi powiedzieć napięcie swojego elektrozaworu zaworu upustowego z włączonym zapłonem, gdy silnik nie pracuje. Mój wynosił w przybliżeniu 8,1 - 8,6. Być może jest to problem elektryczny.

Mechanicznie wszystko jest w porządku. Może PCM jest uszkodzony?

#4 ·
P2261 - Zacięty zawór obejściowy turbosprężarki. ECM wykrył serię pulsacji w układzie dolotowym, które przekraczają skalibrowany próg.

Obejście powinno być włączone (elektrozawór wyłączony), gdy przepustnica jest zamknięta.

#21 ·
P2261 - Zawór obejściowy turbosprężarki zablokowany. ECM wykrył serię pulsacji w układzie dolotowym, które przekraczają skalibrowany próg.

Zawór obejściowy powinien być załączony (elektrozawór wyłączony), gdy przepustnica jest zamknięta.
To ten sam kod, który mam, nie wiem, czy powinienem wymienić elektrozawór zaworu obejściowego, czy jechać bez jego wymiany... ten sam kod P2261... pomooooooocy

#5 ·
Jestem teraz w takim miejscu, że mam w drodze zawór obejściowy BNR z recyrkulacją. Sprawdziłem standardowy zawór obejściowy za pomocą manometru próżniowego i nie uzyskałem żadnej próżni, myślę, że membrana jest uszkodzona.

Edycja; Nie mam pojęcia, dlaczego mój telefon utworzył drugie konto, aby opublikować tę odpowiedź, myślałem, że jestem zalogowany. 🧐

#6 ·
Jestem teraz w takim miejscu, że mam w drodze zawór obejściowy BNR z recyrkulacją. Sprawdziłem standardowy obejście za pomocą wakuometru i nie uzyskałem żadnego podciśnienia, myślę, że membrana jest uszkodzona.

Edycja: Nie mam pojęcia, dlaczego mój telefon utworzył drugie konto, aby opublikować tę odpowiedź, myślałem, że jestem zalogowany. 🧐
Wygląda na to!

#7 ·
Aby potwierdzić, ten kod był absolutnie ustawiany przez uszkodzoną membranę wewnątrz zaworu obejściowego OEM. BNR sprzedaje ładny zawór recyrkulacyjny, który jest plug and play, bez ustawiania kodów - nie wymaga strojenia.

Mam nadzieję, że to komuś pomoże, zanim zobaczy to, co ja widziałem, w każdym poście było napisane, żeby wymienić turbosprężarkę. Nonsens. 3 śruby T30 to wszystko, czego potrzeba do wymiany, dobre filmy na YouTube.

#9 ·
Cześć Brian. Świetny wątek, muszę powiedzieć. Naprawdę uwielbiam szczegóły, które włożyłeś i czas, jaki to zajęło. Właśnie wymieniłem turbo i wszystkie przewody płynu chłodzącego i oleju tej wiosny. Osłabiałem samochód po mieście, aby sprawdzić, czy wszystkie nowe części się trzymają, a kiedy byłem zadowolony, przywróciłem Cruze'a do moich codziennych obowiązków związanych z długimi podróżami. Właśnie otrzymałem kod P2261 podczas jazdy. Znalazłem ten wątek, który skierował mnie na właściwą ścieżkę. Czy to jest zawór, o którym mówisz? Pierwszy, który znalazłem, stwierdzał, że samochód potrzebuje strojenia, zanim będzie można użyć zaworu. Więc czułem, że to najbardziej prawdopodobny kandydat.
Image
Aha, i gdybyś się zastanawiał, MUSIAŁEM wymienić turbo, ponieważ straciło uszczelkę olejową po stronie wydechu łożyska i dymiło. Nowe turbo to naprawiło i wszystko znowu było świetne i szybkie, aż do pojawienia się tego DTC. Uważam, że wyskoczył tuż po tym, jak wcisnąłem pedał gazu, aby wyprzedzić na dwupasmowej autostradzie i poczułem, że samochód się zatoczył, a przyspieszenie osłabło.

#12 ·
Hej Brian. Świetny wątek, muszę powiedzieć. Naprawdę uwielbiam szczegóły, które włożyłeś i czas, jaki to zajęło. Właśnie wymieniłem turbo i wszystkie przewody płynu chłodzącego i oleju tej wiosny. Osłabiałem samochód po mieście, aby sprawdzić, czy wszystkie nowe części się trzymają, a kiedy byłem zadowolony, przywróciłem Cruze do moich codziennych obowiązków związanych z długimi podróżami. Właśnie otrzymałem kod P2261 podczas jazdy po drodze. Znalazłem ten wątek, który skierował mnie na właściwą ścieżkę. Czy to zawór, o którym mówisz? Pierwszy, który znalazłem, stwierdzał, że samochód potrzebuje strojenia, zanim będzie można użyć zaworu. Więc czułem, że to najbardziej prawdopodobny kandydat. View attachment 303199
Och, a w razie gdybyś się zastanawiał, MUSIAŁEM wymienić turbo, ponieważ straciło uszczelkę olejową po stronie wydechu łożyska i dymiło. Nowe turbo to naprawiło i wszystko było znowu wspaniałe i energiczne, aż do pojawienia się tego DTC. Uważam, że wyskoczył tuż po tym, jak wcisnąłem pedał gazu, aby wyprzedzić na dwupasmowej autostradzie i poczułem, że samochód się zatrząsł, a przyspieszenie osłabło.
Czy twój kod P2261 zniknął po wymianie na "Forge Motorsports 1.4T Recirculating Bypass Valve"? Zmieniłem elektrozawór, ale kod powrócił następnego dnia.

#15 ·
Uważam, że ten wątek był pomocny. Miałem kod p2261. Wymieniłem zawór obejściowy pod kolektorem dolotowym, chociaż to nie rozwiązało problemu. Sprawdziłem wszystkie przewody podciśnieniowe i rury doładowania, sprawdziłem również czujnik ciśnienia doładowania. Żadne z tych rozwiązań nie rozwiązało mojego problemu z kodem. Dopiero po wymianie siłownika podciśnienia turbosprężarki problem zniknął. Gumowy zawór wypaczył się, powodując problem.

Attachments

#16 ·
Uznałem ten wątek za pomocny. Miałem kod p2261. Wymieniłem zawór obejściowy pod kolektorem dolotowym, chociaż to nie rozwiązało problemu. Sprawdziłem wszystkie przewody podciśnieniowe i rury doładowania, sprawdziłem również czujnik ciśnienia doładowania. Żadne z tych rozwiązań nie rozwiązało mojego problemu z kodem. Dopiero po wymianie siłownika podciśnienia turbosprężarki problem zniknął. Gumowy zawór wypaczył się, powodując problem.
Dzięki za informację!

#17 ·
Pracuję nad Chevroletem Trax z 2016 roku mojego przyjaciela i otrzymuję kody P0236, P1101 i P2227. Wymieniłem lub naprawiłem wszystkie problemy z PCV, wszystkie czujniki, MAP, MAF, zestaw obejścia PCV, test dymem w celu sprawdzenia wycieków powietrza i podciśnienia, bez wykrycia wycieków. Ale mam za duże ciśnienie w skrzyni korbowej. Dwa razy wydmuchało przednią uszczelkę i wycieka olej z uszczelniaczy wałków rozrządu. Mój czujnik doładowania turbosprężarki zgłasza 29,50 funtów (na turbosprężarce 14 funtów na biegu jałowym) i nie zmienia się podczas przyspieszania, więc jutro wymienię czujnik, ale co ważniejsze, wydaje mi się, że mój zawór obejściowy turbosprężarki nie jest aktywowany. Skaner pokazuje, że elektrozawór doładowania Turnbo zgłasza (nieaktywny), co ma dla mnie sens, ponieważ doładowanie trafia bezpośrednio do skrzyni korbowej. Moje pytanie brzmi: wyjąłem elektrozawór i przetestowałem go na stole probierczym i wydaje się działać poprawnie. Moje pytanie brzmi, co nakazuje elektrozaworowi wyświetlanie jako Aktywny i co mogę zrobić, aby ręcznie przetestować, czy działa? Tak sfrustrowany. Gdyby to był mój samochód, zmiażdżyłbym go. (Nigdy nie sprzedam tego obrzydlistwa nikomu innemu) POMOCY!! Muszę to naprawić, aby właścicielka mogła odzyskać swój samochód i wozić swoje dzieci.

#22 ·
Prosta odpowiedź brzmi: wymień go.
Jeśli po prostu będziesz z tym żyć i zignorujesz kontrolkę silnika, nie będziesz wiedział, czy pojawi się dodatkowy problem, ponieważ kontrolka już się świeci z powodu pierwszego problemu. Nie wspominając o uszkodzeniu silnika lub innych problemach.