Chevrolet Cruze Forums banner

Czujnik temperatury płynu chłodzącego w chłodnicy

60K views 9 replies 4 participants last post by  Maqcro1  
#1 ·
Cześć wszystkim, próbuję pomóc mojemu szwagrowi naprawić jego Cruze z 2012 roku. Dostaje on słynny komunikat „A/C disabled due to high engine temp”. Wymieniłem czujnik temperatury w obszarze termostatu i wyczyściłem kod... działało to przez kilka godzin, a potem kod powrócił. Więc myślę, że to prawdopodobnie czujnik w chłodnicy, czego się obawiałem. Jak do cholery się do niego dostać, żeby go wymienić? Ledwo mogę go znaleźć ręką... czy jest jakiś sposób, żeby się do niego dostać bez przeprowadzania operacji na otwartym samochodzie? Z góry dziękuję!

#2 ·
Czujnik temperatury cieczy chłodzącej (ECT) chłodnicy znajduje się po stronie pasażera. Nie trzeba niczego demontować. Wystarczy śrubokręt płaski, aby podnieść zatrzask zabezpieczający, a czujnik wyjdzie.

Ale ponieważ masz objawy wyłączenia klimatyzacji z powodu wysokiej temperatury, chciałbym skierować cię w innym kierunku.

Jaki kod CEL otrzymujesz? A może po prostu otrzymujesz komunikat o wyłączeniu klimatyzacji z powodu wysokiej temperatury?

Powodem jest to, że są to dwa oddzielne problemy, z których jeden to wyciek płynu chłodzącego, a drugi to skorodowany czujnik.

#3 · (Edited)
Oto lokalizacja czujnika temperatury cieczy chłodzącej (ECT) zaznaczona na czerwono. Użyj paska napędowego i węża chłodnicy jako odniesienia, aby zlokalizować go w swoim pojeździe.

Attachments

#4 ·
Oto kolejne zdjęcie tego, co, jak przypuszczam, może być przyczyną Twojego stanu.

Czerwona strzałka to Twoja rura obejściowa oleju. Niebieska linia to w przybliżeniu miejsce, w którym rura się kończy i jest uszczelniona uszczelką typu o-ring. Upewnij się, że uzupełniłeś płyn chłodzący i że silnik jest ciepły. Utwórz film i sprawdź, czy masz wyciek z tej uszczelki. Jest to trudny do wykrycia wyciek, ponieważ płyn chłodzący będzie kapał na gorący silnik i odparowywał na długo przed dotarciem do ziemi.

Attachments

#5 ·
Dziękuję, sprawdzę, co jest przyczyną. Wymieniłem już drugi czujnik temperatury płynu chłodzącego. Znalazłem już drugi czujnik... ale ledwo mogę go dotknąć ręką, jest tam tak ciasno... sprawdzę, czy nie ma wycieków płynu chłodzącego, chociaż jestem prawie pewien, że ich nie ma.

#6 · (Edited)
To dziwne.

Myślę, że zajęło mi całe 3 minuty, żeby wymienić czujnik i odpowietrzyć powietrze i nie pamiętam żadnych ograniczeń, żeby się tam dostać.

Czujnik powinien po prostu wyjść po usunięciu klipsa mocującego.

To dosłownie ten sam czujnik, co ten na wylocie wody, ale z innymi zaciskami. Chłodnica jest cynowa, a wylot wody jest złoty.

Informuj nas na bieżąco o tym, co znajdziesz.

#9 ·
Czujnik ECT chłodnicy znajduje się po stronie pasażera. Nie trzeba niczego demontować. Potrzebujesz tylko płaskiego śrubokręta, aby podnieść zatrzask zabezpieczający, a czujnik wyjdzie. Ale ponieważ masz objawy wyłączenia klimatyzacji z powodu wysokiej temperatury, chciałbym skierować cię w innym kierunku. Jaki kod CEL otrzymujesz? A może po prostu otrzymujesz komunikat o wyłączeniu klimatyzacji z powodu wysokiej temperatury? Powodem jest to, że są to dwa oddzielne problemy, jeden to wyciek płynu chłodzącego, a drugi to skorodowany czujnik.
Otrzymuję tylko ekran na desce rozdzielczej. Wymieniłem już czujnik płynu chłodzącego i działał przez kilka godzin. Teraz znowu jest wyłączona klimatyzacja z powodu wysokiej temperatury. Czy powinienem wymienić drugi czujnik?

#10 ·
Wyświetla mi się tylko ekran na desce rozdzielczej. Wymieniłem już czujnik płynu chłodzącego i działało to przez kilka godzin. Teraz znowu wyłącza się klimatyzacja z powodu wysokiej temperatury. Czy powinienem wymienić drugi czujnik?
Cóż, nie znam Twojej obecnej sytuacji ani tego, jaki masz silnik. Możesz spróbować wymienić czujnik ECT silnika. Jeśli to nie pomoże, poszukałbym wycieków płynu chłodzącego.