Chevrolet Cruze Forums banner

Zestawy testowe doładowania i wycieku płynu chłodzącego GM 1.4L Turbo

60K views 34 replies 10 participants last post by  ppvsteve  
#1 · (Edited)
Zestawy do testowania wycieków doładowania i płynu chłodzącego GM 1.4L Turbo

Przegląd
Stworzyłem zestaw, który może być używany ze sprężarką powietrza do testowania pod kątem wycieków podciśnienia, wycieków doładowania i zewnętrznych wycieków płynu chłodzącego w silnikach 1.4L Turbo LUV, LUJ i A14NET. Ten zestaw dotyczy następujących pojazdów z silnikiem 1.4L Turbo:

2011-2016 Limited 1.4L Cruze
2011-2018 Chevy Sonic/Aveo
2015+ Chevy Trax
2015+ Buick Encore
2011+ Opel/Vauxhall Corsa (tylko Turbo)
2009+ Opel/Vauxhall Astra J (tylko Turbo)
2010+ Opel/Vauxhall Meriva B
2011+ Opel/Vauxhall Zafira Tourer

Oto film pokazujący, jak testować ten silnik pod kątem wycieków doładowania:

Oto film pokazujący, jak testować ten silnik pod kątem wycieków płynu chłodzącego:
https://youtu.be/RhyNvvXpUH0

Zestawy do testowania wycieków doładowania podłącza się do kolektora dolotowego, jednocześnie zatykając turbosprężarkę. Upewnij się, że zacisk na pokrywie turbosprężarki jest mocno dokręcony. Będziesz potrzebować sprężarki powietrza regulowanej do nie więcej niż 25 psi (lub bądź bardzo ostrożny przy otwieraniu zaworu), aby przetestować ten silnik pod kątem wycieków doładowania. Aby wytworzyć ciśnienie w układzie chłodzenia w celu naśladowania pełnego ciśnienia roboczego, dołączono kilka dodatkowych złączek, aby dostosować zestaw do testowania płynu chłodzącego. Zestaw do testowania wycieków doładowania i płynu chłodzącego wykorzystuje wysokiej jakości, dokładny manometr 60 PSI z mosiężnymi złączkami i przyłączem węża powietrza do testowania i jest dostarczany ze wszystkim, co pokazano poniżej. Należy pamiętać, że użyta wtyczka narzędzia pneumatycznego jest typową wtyczką w stylu M, która będzie wymagała kompatybilnego łącznika.

Image

Image

Typowe obszary, w których należy szukać wycieków doładowania:
- Połączenie turbosprężarki z rurą ładującą
- Połączenia rury ładującej z intercoolerem (obie strony)
- Uszczelka kolektora dolotowego
- Uszczelka przepustnicy
- Zawór zwrotny kolektora dolotowego (patrz https://youtu.be/En4WO7DYsTk)
- Wąż siłownika zaworu upustowego
- Wąż zaworu obejściowego (strona pasażera pod kolektorem dolotowym
- Wszystkie czujniki na kolektorze dolotowym i rurze ładującej

Typowe obszary, w których należy szukać wycieków płynu chłodzącego:
- Pęknięcie w zbiorniku wyrównawczym/zbiorniku
- Wylot wody
- Pompa wody
- Obudowa termostatu

Szczegóły zakupu

Zamówienia są teraz obsługiwane na mojej stronie internetowej, gdzie można zamówić zestaw do testowania wycieków doładowania/płynu chłodzącego oraz części do testowania tylko płynu chłodzącego:http://www.cruzekits.com/

Uwaga: Witryna CruzeKits.com jest nowa, więc może się nie załadować przy pierwszym wejściu na stronę; jeśli link nie działa, kliknij go ponownie, a powinien się pojawić.

Attachments

#3 · (Edited)
Zestawy do testowania wycieków doładowania zostały ulepszone! Nowe zestawy są droższe o 5 dolarów, ale zawierają części umożliwiające adaptację zestawu do testowania ciśnienia w układzie chłodzenia.

#5 ·
Czy zamierzasz dodać dodatkowy film, aby pokazać, jak wytworzyć ciśnienie w układzie chłodzenia?
Cholera, właśnie zamówiłem swój, co jeszcze dodajesz? Ponadto, dzięki twojemu zestawowi znalazłem wyciek w miejscu, gdzie zaciski węża intercoolera łączą się z korpusem przepustnicy! Chyba po prostu nie było wystarczająco mocno dokręcone, bo gdy dokręciłem mocniej, syczenie zniknęło.

#9 · (Edited)
Czy dodatkowe części są czymś szczególnym, czy można je znaleźć lokalnie?
Dodatkowe części do testowania płynu chłodzącego to:

- Wąż 5/16": dostępny lokalnie
- Adapter z 1/4" na 5/16": najprawdopodobniej niedostępny lokalnie
- Zacisk sprężynowy do węża paliwowego 13 mm do węża 5/16": trudno znaleźć lokalnie, ale można użyć zacisku ślimakowego (osobiście ich nie lubię)
- Wtyczka 5/16" lub 8 mm. Prawdopodobnie niedostępna lokalnie. Można je dostać na Amazon, jeśli nie przeszkadza Ci czekanie miesiąc na ich otrzymanie: https://www.amazon.com/Drip-Irrigat...N8T7/ref=sr_1_35?keywords=hose+plug+irrigation&qid=1553033566&s=gateway&sr=8-35

Wyślę każdemu części do testowania płynu chłodzącego za 10 $, jeśli ich chce. Oszczędza to godzinę lub dwie biegania po sklepach w poszukiwaniu ich wszystkich.

#14 ·
Niestety, nie wszyscy z nas są w stanie mieć kompresor. Czy to coś, co mogłoby działać z małą pompką do opon? Może jedną z tych małych zasilanych z zapalniczki?
Niestety nie, do tego jest wymagany kompresor powietrza. Poza tym pompka powietrza byłaby zbyt głośna, aby usłyszeć jakikolwiek syk.

Wyobrażam sobie, że można by użyć pompki do opon do części testowania płynu chłodzącego, ale trzeba by znaleźć sposób na zaadaptowanie wtyczki narzędzia pneumatycznego do czegoś, czego używałaby pompka do opon.

#16 ·
Ok, więc zainstalowałem zestaw naprawczy zaworu PCB v2 i przejechałem około 300 km i sprawdziłem ECU pod kątem kodów błędów. Były 2 z nich, które miałem przed zainstalowaniem zestawu. P1101 i P0171. Mam wyciek płynu chłodzącego w pobliżu termostatu, który planuję wymienić w tym tygodniu, myślę. Ale czy jest możliwe, że te błędy są spowodowane tym? A może muszę sprawdzić, czy gdzieś nie ma wycieku doładowania?

#17 ·
Ok, więc zainstalowałem zestaw naprawczy zaworu PCB v2 i przejechałem około 300 km i sprawdziłem ECU pod kątem kodów błędów. Były 2 z nich, które miałem przed zainstalowaniem zestawu. P1101 i P0171.
Mam wyciek płynu chłodzącego w pobliżu termostatu, który planuję wymienić w tym tygodniu, myślę. Ale czy to możliwe, że te błędy są z tego powodu? A może muszę sprawdzić, czy gdzieś nie ma wycieku doładowania?
Wygląda na wyciek podciśnienia gdzieś. Sprawdź karbowany wąż (od kolektora dolotowego do turbosprężarki) pod kątem pęknięć.

#19 ·
Oprócz wysokiego dźwięku występuje kilka innych odgłosów. Zamierzam wymienić rolkę prowadzącą i pasek, aby mieć nadzieję, że wyciszę klimatyzację podczas pracy, a także wymieniam uszczelkę wału korbowego, aby uciszyć piszczenie. Czy w pobliżu dystansu przepustnicy, oprócz samego dystansu, może znajdować się źródło wycieku?

Wymieniłem już pokrywę zaworów i pomarańczowy króciec PCV wciąż tam jest.

#20 ·
Oprócz wysokiego dźwięku pojawia się kilka innych odgłosów. Przygotowuję się do wymiany rolki napinacza i paska, aby mieć nadzieję, że wyciszę klimatyzację podczas pracy, a także wymieniam uszczelkę wału korbowego, aby uciszyć piszczenie. Czy w pobliżu korpusu przepustnicy, oprócz samego dystansu, może znajdować się źródło wycieku?

Wymieniłem już pokrywę zaworów, a pomarańczowy króciec PCV wciąż tam jest.
To, że króciec tam jest, nie oznacza, że nie przecieka lub że nie jest pęknięty z tyłu.

Wysłane z mojego BlackBerry Key2 przy użyciu Tapatalk

#27 ·
Od tego czasu je poprawiłem. Nie sądzę, żeby były powiązane, ponieważ wyciek nie występuje przy normalnym poziomie doładowania.

171 pochodził z momentu, gdy sprawdziłem pomarańczowy króciec i przypadkowo pociągnąłem klips za daleko, a następnie zgubiłem plastikowy pierścień, gdy on i uszczelka O-ring wypadły.

Wyczyściłem czujniki MAF i Turbo Boost, a także wyczyściłem i ponownie naoliwiłem filtr powietrza i to usunęło pozostałe dwa.

P0420, p0171, P0?? Zapomniałem ostatniego, ale było to coś w stylu P0129, jeśli dobrze pamiętam.

#29 ·
Wiem, stary post, ale w końcu zabrałem się za test szczelności 1.4 turbo... wow! Połączenie przepustnicy przeciekało jak szalone (naprawione przez dokręcenie zacisku) i znaczny wyciek wzdłuż przodu uszczelki pokrywy zaworów.

Nie doszedłem do testu z mydłem i wodą, ponieważ prawdopodobnie znalazłem większość moich wycieków, a uszczelka pokrywy zaworów pluła na mnie olejem. Więc najpierw to naprawię.

Brak kodów niedoładowania nawet przy tych wyciekach, więc zakładam, że moja turbosprężarka działa dobrze, nawet przy 120 000 milach.

#30 ·
OK, więc uszczelka pokrywy zaworów wymieniona na niebieską silikonową Felpro.. Znacznie lepiej i bez wycieków. Stara uszczelka wyszła w kawałkach.. Tak, oryginalna uszczelka GM.. geez.

Teraz korek wlewu oleju przecieka (żaden problem), naprawiłem kilka wycieków w miejscu, gdzie podłączyłem moje domowe złącze do zestawu obejścia PCV.

Mam jeden wyciek u podstawy wtryskiwacza paliwa.. To są po prostu standardowe O-ringi, tak??

Muszę podnieść samochód na lewarku, aby dostać się do połączeń intercoolera, ale zabrakło mi czasu.

To coś z pewnością utrzymuje znacznie więcej doładowania niż wcześniej!

#33 ·
Czy kiedykolwiek opublikowałeś jakieś wytyczne co do tego, jaki poziom rozkładu zacznie generować kody Lean? Jestem na: 20 PSI do 15 PSI - 21 sekund, 20 PSI do 10 PSI - 60 sekund i dostaję tylko kod P0171. Działa całkiem dobrze, w większości płynnie. Cruzekit 3.4 zainstalowany 30 tys. mil temu - włożyłem świeży zawór PCV do węża. Nowy zespół węża dolotowego intercoolera do korpusu przepustnicy (poprzedni był nasycony olejem i rozwinęło się pęknięcie) Nowy zespół turbosprężarki zainstalowany - uszczelka głowicy Felpro. Zawór odpowietrzający wydaje się w porządku. Ale i tak go wyeliminowałem i zatkałem przewód odpowietrzający, żeby zobaczyć, czy jest jakaś poprawa, nadal dostawałem P0171. Spieniłem wodą z mydłem wszystko, co mogłem na górze, nie widząc ani nie słysząc żadnych wycieków. Ale mój słuch nie jest ostatnio najlepszy. Moim ostatnim krokiem jest dostanie się pod samochód i spryskanie od dołu wlotu kolektora dolotowego, jeśli w ogóle będę mógł go zobaczyć! Czy istnieje jakiś magiczny czas rozkładu, jeśli go osiągnę, mogę przestać szukać wycieków doładowania i może rozważyć wadliwe czujniki O2 lub czujniki MAF? Wideo spadku ciśnienia.

#34 ·
Czy kiedykolwiek opublikowałeś jakieś wytyczne dotyczące tego, jaki poziom rozpadu zacznie generować kody Lean?
Jestem na poziomie:
20 PSI do 15 PSI - 21 sekund
20 PSI do 10 PSI - 60 sekund
I dostaję tylko kod P0171

Działa całkiem dobrze, w większości płynnie.

Cruzekit 3.4 zainstalowany 30 tys. mil temu - włożyłem świeży zawór PCV do węża.
Nowy zespół węża dolotowego intercoolera do korpusu przepustnicy (poprzedni był nasycony olejem i rozwinęło się rozdarcie)
Zainstalowany nowy zespół turbosprężarki - uszczelka głowicy Felpro.
Zawór odpowietrzający wydaje się w porządku. Ale i tak go wyeliminowałem i zatkałem przewód odpowietrzający, żeby zobaczyć, czy jest jakaś poprawa, nadal dostawałem P0171
Namydliłem wodą wszystko, co mogłem na górze, nie widząc ani nie słysząc żadnych wycieków. Ale mój słuch nie jest ostatnio najlepszy.
Moim ostatnim krokiem jest dostanie się pod samochód i spryskanie od dołu kolektora dolotowego, jeśli w ogóle będę mógł go zobaczyć!

Czy istnieje jakiś magiczny czas rozpadu, jeśli go osiągnę, mogę przestać szukać wycieków doładowania i może rozważyć wadliwe czujniki O2 lub czujniki MAF?

Wideo spadku ciśnienia.

Prawdopodobnie nie to, czego szukasz, ale to mam:

Linki do wycieków doładowania od 06AUG2025