Chevrolet Cruze Forums banner

Pytanie dotyczące poziomu płynu chłodzącego i strzałki na pojemniku

2 reading
36K views 5 replies 4 participants last post by  obermd  
#1 ·
Niedawno byłem na przeglądzie (pisałem o tym obszernie w innym wątku, jak kosztowało mnie to ponad 600 USD)... a dealer miał uzupełnić płyn chłodniczy w ramach serwisu. Dziś, podczas sprawdzania pod maską, zobaczyłem to:

Teraz dopiero poznaję swój samochód dzięki temu forum. Przeczytałem instrukcję i rozumiem, że poziom płynu chłodniczego powinien być na poziomie, na który wskazuje strzałka. Czy mam rację? Czy nie? I tak wrócę do serwisu z powodu innych problemów... ale pomocne byłoby wcześniejsze poinformowanie, czy to również coś, na co powinni zwrócić uwagę. Wszelkie rady, które masz i chcesz się nimi podzielić, są mile widziane.

#3 ·
To jest słabe! Ugh, muszę poprosić go o zdjęcia i przesłać je bezpośrednio na stronę.
Co się stało z BlueAngel? Czy on sprzedał? To dzięki jego wysiłkom z tym uszczelnieniem o-ringu i próbom Obermd nadal mam mojego cruze po 5 latach. Przechodzę przez o-ring każdej zimy. Mogę go świetnie uszczelnić latem, ale zimne zimy, które mamy, powodują wyciek zbiornika płynu chłodzącego, a uszczelka staje się twarda jak skała. Powodzenia oryginalny plakaczu (OP.)

#5 ·
OK, aby zaktualizować ten wątek również o zamknięcie. Wróciłem do serwisu i tak - poziom płynu chłodzącego jest niski.

Problem polega na tym, że kiedy robią cokolwiek z układem chłodzenia / płuczą go... pozostają kieszenie powietrza. Więc kiedy mechanik dodał płyn chłodzący z powrotem, dodał go do strzałki poziomu. To, czego nie wziął pod uwagę (lub się tym nie przejmował), to fakt, że kiedy teraz uruchomisz samochód i nim pojeździsz, system się spręża = kieszenie powietrza zapadają się i teraz nie masz wystarczającej ilości płynu chłodzącego w systemie.

Zatem, jeśli wykonujesz jakikolwiek serwis, który obejmuje płyn chłodzący, dobrze jest sprawdzić poziom pod maską... nigdy nie wiesz, czy dealer / mechanik dba wystarczająco o to, aby upewnić się, że poziom płynu chłodzącego jest dobry.

#6 ·
OK, aby zaktualizować ten wątek również o zamknięcie. Wróciłem do serwisu i tak - poziom płynu chłodzącego jest niski.

Problem polega na tym, że kiedy robią cokolwiek z układem chłodzenia / płuczą go... pozostają kieszenie powietrza. Więc kiedy mechanik dodał płyn chłodzący z powrotem, dodał go do punktów strzałki poziomu. To, czego nie wziął pod uwagę (lub się tym nie przejmował), to fakt, że kiedy teraz uruchomisz samochód i nim pojeździsz, system się spręża = kieszenie powietrza zapadają się i teraz nie masz wystarczającej ilości płynu chłodzącego w systemie.

Więc jeśli wykonujesz jakąkolwiek usługę, która obejmuje płyn chłodzący, dobrze jest sprawdzić poziom pod maską... nigdy nie wiesz, czy dealer / mechanik dba wystarczająco o to, aby upewnić się, że poziom płynu chłodzącego jest dobry.
Zgadzam się. Prawidłowa procedura napełniania płynem chłodzącym w Gen 1 Cruze polega na otwarciu zbiornika płynu chłodzącego. Napełnij do linii, a następnie uruchom silnik. Pozwól silnikowi pracować na biegu jałowym przez 10-15 minut, a następnie uzupełnij płyn chłodzący do górnej części linii strzałki. Mój dealer skrócił to, po prostu wlewając za dużo płynu chłodzącego i pozwalając mu odpowietrzyć się jako nadciśnienie przez pierwszy dzień lub dwa jazdy. O ile uszczelki wlotu powietrza z silnika do kabiny są nienaruszone, odpowietrzony płyn chłodzący szybko się rozproszy i faktycznie rozłoży się po wystawieniu na działanie czynników atmosferycznych.