Chevrolet Cruze Forums banner

Repost: Negative battery terminal ground wire broken at connecting tip

11665 Views 32 Replies 8 Participants Last post by  Blasirl
Note: This is a repost from the Gen 1Powertrain forums as the issue is electrical wires. Apologies for the repost

I have a 2011 Chevy Cruze LT and today while cleaning the negative battery terminal with a battery brush, the ground wire that is bolted to the terminal broke off. It was very flimsy and makes me wonder how it held up all along. Can that wire be replaced without going to a mechanic and I observed it goes under the fuse box. I don’t know the exact term used for that wire, but as it is broken I am not sure I can start the car. I could not find any videos or posts where the ground wire tip broke off. Any info and part number with pointers on how to fix would be appreciated

Adding the image should make the post clearer.

I am not sure if this wire goes all the way to the alternator or is connected to the fuse at the top the battery positive terminal

285614
1 - 8 of 8 Posts

· Administrator
2014 LT program car, Pull Me Over Red, 1.4T Auto
Joined
·
14,174 Posts
I would carefully cut the old connector off while trying not to damage the wire too much (assuming you cannot replace the whole cable). If it is long enough, just cut the wire and restrip. I would not under any circumstance recrimp over the old terminal.
 

· Administrator
2014 LT program car, Pull Me Over Red, 1.4T Auto
Joined
·
14,174 Posts
The ring terminal was long enough to crimp and I connected wire to the negative terminal. After installing the battery, I get a P00B4 DTC service definitions not found error code. I am just tired of having one problem after another with this Cruze and being a student the costs to buy the tools and the replacement parts are taking a hard hit on my finances. Is this a major issue? Is it due to the ring connector crimping or any wrong sizes?
Causes for this code may include:

Defective radiator or other coolant temperature sensor (CTS)
Dirty/plugged sensor pickup
Sensor O-ring/Gasket leaking
Broken or damaged wiring harness
Fuse ECM issue
Pin/connector problem (corrosion, melting, broken lock tab etc.)

Read more at: P00B4 Radiator Coolant Temperature Sensor Circuit High

Both temp sensors:
or
or
 

· Administrator
2014 LT program car, Pull Me Over Red, 1.4T Auto
Joined
·
14,174 Posts
Should I replace the sensors even if I don't see the AC Off due to High temp error message? Are the windshield wipers and no beeping sound when locked tied to this or is it another electrical problem I need to check?
Test them. If you don't want to remove them, at least test for continuity.

 

· Administrator
2014 LT program car, Pull Me Over Red, 1.4T Auto
Joined
·
14,174 Posts
Hello, firstly my apologies as I had to get back to work using the local bus and Uber and could not focus on my car. Your post on backtracking was a godsend and lifesaver. Today I did exactly like you mentioned and found a loose bolt in the engine fuse box!!. I tightened it and the fuse location chart given by @Blasirl was of immense help as I could track the wiper fuse location. I unplugged and blew off some dust and plugged them back in and started the car. To my wonderful surprise the wipers started working along with the washer fluid and the beeps returned and importantly the check engine light disappeared. I test drove before I could rush in and post it here and so far I didn't get the lights back on. The two sensors I ordered from Amazon and also heeding your advice I got a set of fuses as well have not been used. I may change the sensors but will defer it as I have had enough of time spent on this car and have to catch up with work. Only the power seat seems to be working erratically and it no longer raises up or down. I don't see it as much of a hindrance but will look into it at a later time. But more importantly thank you so very much for being there and helping me to get back on this vehicle. thanks to you, @Blasirl,@plano-doug and others who commented and without this forum I would have been lost for options to think and work. Thank you all once again
There are at least two recent threads on fixing the seat. I will see if I can find them.

EDIT:

Here is one and it refers to another in it.

 

· Administrator
2014 LT program car, Pull Me Over Red, 1.4T Auto
Joined
·
14,174 Posts
I know this is an old post, but I was at a Pick n pull yard yesterday and scored a few of these automatic circuit breakers. When I pulled them I could not remember why i wanted them so this morning I did a search and found this video explaining them.

 
1 - 8 of 8 Posts
Top