Chevrolet Cruze Forums banner

Instrukcja: Regulacja rozrządu Cruze/Sonic 1.4L Turbo LUV/LUJ

327K views 175 replies 49 participants last post by  Leaky2015Cruzeee1.4T  
#1 · (Edited)
Regulacja rozrządu Cruze/Sonic 1.4L Turbo LUV/LUJ

Przegląd:
Zaskakująco brakuje artykułów na ten temat, więc piszę artykuł o tym, jak wyregulować rozrząd w silniku 1.4L Turbo. Należy to zrobić za każdym razem, gdy trzeba wyjąć wałek rozrządu, koło zębate lub łańcuch rozrządu z jakiegokolwiek powodu. Większość entuzjastów będzie tego potrzebować w celu ulepszenia sprężyn zaworowych. Ten samouczek ma na celu pomóc zrozumieć, co należy zrobić, aby wyregulować rozrząd i w jakiej kolejności, i zakłada, że odłączasz wałki rozrządu. Za każdym razem, gdy śruby wałka rozrządu zostaną wyjęte, należy wyregulować rozrząd.

Jeśli tu czytasz, zakłada się, że masz pewne zdolności mechaniczne i nie boisz się wyjmowania wałków rozrządu lub możesz sobie pozwolić na to, aby Twój samochód był niesprawny przez weekend. Ten wątek ma na celu pomóc Ci zrozumieć funkcję każdego z narzędzi, których będziesz używać do ustawiania rozrządu. Ostatecznie nie ma znaczenia, jak rozbierzesz układ zaworów ani w jakiej kolejności, ale z pewnością pomoże to w płynnym przebiegu, jeśli zastosujesz się do kolejności, którą tutaj opiszę.

Wymagane narzędzia:
- Zestaw narzędzi do rozrządu 1.4L. Możesz dostać to na Amazon.com. Ten zestaw narzędzi jest absolutnie wymagany. Możesz znaleźć identyczne zestawy narzędzi w niebieskich pudełkach lub użyć narzędzia Kent-Moore, jeśli masz szczęście znaleźć kogoś, kto je ma lub ma głębokie kieszenie, ale ta tania opcja działa idealnie.
- Klucz 22 mm
- Asortyment bitów torx do T50
- Klucze dynamometryczne Ft Lb i In Lb
- Gniazdo 24 mm i przedłużenie

Wymagane części:
- 2 x Śruby wałka rozrządu GM, 55562224; Dostępne na Amazon.com. Są to TTY i MUSZĄ zostać wymienione.

CZĘŚĆ 1: PRZEGLĄD NARZĘDZI DO ROZRZĄDU
Aby wykonać tę pracę, musisz kupić zestaw narzędzi, który wymieniłem, lub zdobyć odpowiednik Kent-Moore (za kilkakrotność kosztów). Oznaczyłem każde narzędzie literą, aby to ułatwić.
Image

Narzędzie D to narzędzie do mocowania wału korbowego, które utrzymuje wał korbowy idealnie w GMP.
Narzędzie E to narzędzie do mocowania napinacza łańcucha rozrządu, które blokuje napinacz łańcucha rozrządu w pozycji ściśniętej.
Narzędzie B to płyta blokująca wałek rozrządu, która utrzymuje wałki rozrządu wyrównane we właściwej pozycji względem wału korbowego w GMP.
Narzędzie C to narzędzie do trzymania koła zębatego dolotowego. Służy do utrzymywania koła zębatego dolotowego na miejscu, oprócz utrzymywania prawidłowego napięcia łańcucha rozrządu.
Narzędzie A to narzędzie do pozycjonowania pierścienia wzbudzającego. Pierścienie wzbudzające mają rowki w określonych miejscach, które są używane przez czujniki na pokrywie rozrządu do odczytu położenia wałka rozrządu i umożliwienia ECU zarządzania rozrządem zaworów. Pierścienie wzbudzające nie są oznaczone ani rowkowane i są utrzymywane na miejscu przez siłę zacisku śrub wałka rozrządu TTY.

CZĘŚĆ 2: USUWANIE:
Pierwszą rzeczą, którą musisz zrobić, jest zdjęcie pokrywy zaworów, samouczek na ten temat znajduje się tutaj: https://www.cruzetalk.com/forum/129...e-transmission-tutorials/49665-how-replace-valve-camshaft-cover-1-4l-turbo.html

Kiedy to zrobisz, potrzebujesz tłoka 1 (tłok od strony pasażera) w przybliżeniu w GMP. Najłatwiejszym sposobem, aby to zrobić, jest wyjęcie wszystkich świec zapłonowych i włożenie słomki do tłoka, a następnie obracanie wału korbowego. Możesz użyć klucza 22 mm na krzywce, aby go obrócić, lub dać kołu pasowemu alternatora dobry obrót ręką. Kiedy słomka jest u góry, jesteś w przybliżeniu w GMP.
Image

Następnie użyjemy narzędzia D, „narzędzia do mocowania wału korbowego”. Wejdź pod samochód i poszukaj następującej wtyczki torx po stronie silnika skierowanej do przodu, tuż nad miską olejową. Nie musisz spuszczać oleju, aby to zrobić.
Image

Wyjmij wtyczkę i włóż narzędzie D, aby zablokować wał korbowy w GMP. Narzędzie powinno wejść całą drogę, jak pokazano poniżej. Jeśli tak się nie stanie, sięgnij ręką w górę i obróć koło pasowe alternatora, aż narzędzie wsunie się całą drogą.
Image

Następnie przejdź do strony silnika od strony kierowcy. Tuż nad paskiem, ale poniżej zaworu elektromagnetycznego położenia wału korbowego, znajdziesz kolejną wtyczkę torx. Usuń to również.
Image

Wyjmij prowadnicę łańcucha rozrządu (pomarańczową plastikową rzecz między kołami zębatymi, trzymaną przez dwie śruby).

Umieść klucz 22 mm na krzywce, jak pokazano poniżej, i pociągnij w kierunku przodu samochodu, aby rozciągnąć łańcuch względem napinacza.
Image

Trzymając napięcie na krzywce, włóż narzędzie E, „narzędzie do mocowania napinacza łańcucha rozrządu”. Ta część jest trochę trudna, ponieważ nic tam nie widać, a nawet nie wiesz, czy idziesz prosto. Po prostu pracuj nad tym dalej. Ten obraz pokaże Ci, dokąd powinieneś iść. Jest kształt odwróconej litery „U”, przez który musisz wsunąć szpilkę.
Image

Masz teraz wał korbowy zablokowany w GMP, a napinacz łańcucha rozrządu zablokowany w pozycji ściśniętej. Jesteś teraz gotowy, aby wyjąć zawory elektromagnetyczne położenia wałka rozrządu z boku silnika, wyjąć śruby wałka rozrządu i zrobić wszystko inne, czego możesz potrzebować. Po wyjęciu śrub wałka rozrządu koła zębate po prostu spoczną na pokrywie rozrządu, co pozwoli Ci łatwo pracować z resztą układu zaworów.

Demontaż i ponowny montaż wałka rozrządu zostanie opisany w innym wątku. Podczas demontażu należy uważać, aby zorganizować wszystkie części, które zdejmujesz, aby można je było umieścić z powrotem dokładnie w tym samym miejscu. Obejmuje to obrót wałka rozrządu, wahacze i osłony łożysk. Będziesz musiał umieścić wszystko z powrotem tam, gdzie było.

Następny post opisze, jak ustawić rozrząd podczas ponownego montażu.

Attachments

#2 · (Edited)
CZĘŚĆ 3: PONOWNA INSTALACJA:

Zamontuj nowe śruby wałka rozrządu ręcznie, aby wszystko trzymało się razem.

Za pomocą klucza 22 mm na wałku rozrządu dolotowego pociągnij w kierunku przodu samochodu, aby napiąć łańcuch rozrządu. Trzymając napięcie, zdejmij narzędzie E, aby odblokować napinacz łańcucha rozrządu i napiąć łańcuch rozrządu, powoli zwalniając klucz 22 mm.

Obróć wałki rozrządu, aby móc wsunąć narzędzie B, "płytkę blokującą wałka rozrządu", w rowki na końcach wałków rozrządu, aby zablokować je na miejscu.
Image

Obróć koła faz rozrządu w następującym ustawieniu:
Image

Zainstaluj narzędzie C, "narzędzie do trzymania koła zębatego dolotowego". Narzędzie to utrzyma odpowiednie napięcie łańcucha, jednocześnie utrzymując koło zębate dolotowe na miejscu. Zacznij od uchwytu koła zębatego w najniższej pozycji, przykręć narzędzie na miejsce, a następnie popchnij uchwyt w kierunku koła zębatego i mocno dokręć. Możesz zobaczyć, gdzie uchwyt koła zębatego jest oznaczony strzałką po drugiej stronie poniżej. Zainstaluj narzędzie A, "narzędzie do pozycjonowania pierścienia wzbudzającego". Wszystkie śruby na narzędziach muszą być dokręcone do 71 lb in. Upewnij się, że nie ma luzu w dwóch zewnętrznych punktach mocowania narzędzia do pozycjonowania pierścienia wzbudzającego.
Image

Image

Możesz teraz dokręcić śruby wałka rozrządu. Pamiętaj, aby podczas dokręcania trzymać wałek rozrządu kluczem 22 mm. Narzędzia rozrządu są przeznaczone do wyrównywania, a nie do utrzymywania wszystkiego na miejscu podczas dokręcania śrub wałka rozrządu. Specyfikacja momentu obrotowego dla śrub wałka rozrządu wynosi 37 funtów stóp + 60 stopni. Dla odniesienia, 60 stopni to odległość od jednego rogu gniazda/nakrętki sześciokątnej do następnego. Nie miałem do tego specjalnego narzędzia, więc wydrukowałem kąt na papierze, wyciąłem go i poprosiłem kogoś, żeby przytrzymał go dla mnie przy kluczu.

Po dokręceniu śrub wałka rozrządu wyjmij narzędzia A, B i C.

Zamontuj prowadnicę łańcucha rozrządu, dokręć śruby do 71 lb in.

Obróć silnik o 720 stopni, ustaw z powrotem na GMP i sprawdź podwójnie rozrząd za pomocą narzędzi A, B i D.

Usuń wszystkie narzędzia rozrządu.

Ponownie zamontuj dwie usunięte świece zapłonowe i dokręć je do 30 funtów stóp.

Attachments

#41 ·
CZĘŚĆ 3: PONOWNA INSTALACJA:

Zamontuj nowe śruby wałka rozrządu ręcznie dokręcone, aby wszystko razem trzymać.

Za pomocą klucza 22 mm na wałku rozrządu dolotowego pociągnij w kierunku przodu samochodu, aby wywrzeć napięcie na łańcuch rozrządu. Trzymając napięcie, zdejmij narzędzie E, aby odblokować napinacz łańcucha rozrządu i wywrzeć napięcie na łańcuch rozrządu, powoli zwalniając klucz 22 mm.

Obróć wałki rozrządu, aby móc wsunąć narzędzie B, "płytę blokującą wałka rozrządu", w rowki na końcach wałków rozrządu, aby je zablokować.
Image

Obróć fazery wałka rozrządu w następującym ustawieniu:
Image

Zainstaluj narzędzie C, "narzędzie do trzymania koła łańcuchowego dolotowego". Narzędzie to utrzyma odpowiednie napięcie na łańcuchu, jednocześnie utrzymując koło łańcuchowe dolotowe na miejscu. Zacznij od uchwytu koła łańcuchowego w najniższej pozycji, przykręć narzędzie na miejsce, a następnie popchnij uchwyt w kierunku koła łańcuchowego i mocno dokręć. Możesz zobaczyć, gdzie uchwyt koła łańcuchowego jest oznaczony strzałką z tyłu poniżej. Zainstaluj narzędzie A, "narzędzie do pozycjonowania pierścienia wzbudzającego". Wszystkie śruby na narzędziach muszą być dokręcone do 71 lb in. Upewnij się, że nie ma luzu w dwóch zewnętrznych punktach mocowania na narzędziu do pozycjonowania pierścienia wzbudzającego.
Image

Image

Możesz teraz dokręcić śruby wałka rozrządu. Pamiętaj, aby trzymać wałek rozrządu za pomocą klucza 22 mm podczas dokręcania. Narzędzia rozrządu są przeznaczone do wyrównywania, a nie do utrzymywania wszystkiego na miejscu podczas dokręcania śrub wałka rozrządu. Specyfikacja momentu obrotowego dla śrub wałka rozrządu wynosi 37 lb ft + 60 stopni. Dla odniesienia, 60 stopni to odległość od jednego rogu gniazda/nakrętki sześciokątnej do następnego. Nie miałem do tego specjalnego narzędzia, więc wydrukowałem kąt na papierze, wyciąłem go i poprosiłem kogoś, żeby przytrzymał go dla mnie przy kluczu.

Po dokręceniu śrub wałka rozrządu zdejmij narzędzie A, B i C.

Zamontuj prowadnicę łańcucha rozrządu, dokręć śruby do 71 lb in.

Obróć silnik o 720 stopni, ustaw z powrotem na GMP i sprawdź podwójnie rozrząd za pomocą narzędzi A, B i D.

Usuń wszystkie narzędzia rozrządu.

Ponownie zamontuj dwie usunięte świece zapłonowe i dokręć je do 30 lb ft.
Witaj, jestem tu nowy, nazywam się Michael.

Zatem koła łańcuchowe fazera wałka rozrządu nie mają znaczenia dla żadnej konkretnej orientacji? Zauważyłem, że oba miały ten sam numer posta. Zaznaczyłem łańcuch rozrządu i koła łańcuchowe w odniesieniu do zęba na kole łańcuchowym wału korbowego.

Ustaw wszystko z zestawem, ale zapomniałem założyć uchwyt koła łańcuchowego przed i po ponownym montażu kół łańcuchowych. Zainstalowałem narzędzie pierścienia wzbudzającego wałka rozrządu i dokręciłem do specyfikacji.

Nie miałem ani jednego wypadania zapłonu, ale teraz losowo kod ubogiej mieszanki. Po171. Nowy kolektor dolotowy Dormana, rura PC, pokrywa zaworów. Gaz był w zbiorniku przez około 6 miesięcy? Nadmierna ilość oleju w całym układzie PCV, ale wierzę, że wszystko jest już wyczyszczone.

Test dymny i nic, wypiek czysty wokół wszystkich możliwych obszarów, nic.

Doładowanie na narzędziu skanowania mówi 14 psi na biegu jałowym? Mogę to zostawić na pół godziny i brak ubogiej mieszanki, jechać i przekroczyć 45, a krótka korekta losowo wzrośnie do 36 i czasami pozostanie, chyba że zwolnię do 20 w centrum miasta, a czasami wracając do zatrzymania, wróci do góry. Spaliłem prawie cały ten gaz i jest lepiej, ale krótka korekta mnie myli. Również złącze po stronie wiązki B1S1 upstream o2 ma odsłonięty przewód, ale narzędzie skanowania pokazuje napięcie w górę i w dół między 0,1 a 0,9

Jakieś sugestie? Zatem pytanie 1 brzmi: koła łańcuchowe wałka rozrządu nie mają znaczenia, jeden z zębów może być skierowany prosto w górę? Pytanie 2 brzmi: po171? Pytanie 3 brzmi: ciśnienie doładowania na biegu jałowym ze standardowymi elementami powinno wynosić ile?

Dziękuję za wszelką pomoc. Jeśli powinienem utworzyć nowy wątek, daj mi znać.

#4 · (Edited)
Dziękuję! Kolejny doskonały samouczek!

Pytanie: W części 2; czy mogę obracać wał korbowy w dowolnym kierunku (zgodnie z ruchem wskazówek zegara lub przeciwnie do ruchu wskazówek zegara)? Słyszałem, że obracanie w niewłaściwym kierunku (przeciwnie do ruchu wskazówek zegara?) spowoduje uszkodzenie silnika.

Jeszcze raz dziękuję!

#6 ·
Dziękuję! Kolejny doskonały samouczek!

Pytanie: W części 2; czy mogę obracać wał korbowy w dowolnym kierunku (zgodnie z ruchem wskazówek zegara lub przeciwnie do ruchu wskazówek zegara)? Słyszałem, że obracanie w niewłaściwym kierunku (przeciwnie do ruchu wskazówek zegara?) spowoduje uszkodzenie silnika.

Jeszcze raz dziękuję!
Jestem prawie pewien, że to nie spowoduje uszkodzeń, ale po prostu obróciłbym go w normalny sposób. Wierzę, że silnik normalnie pracuje zgodnie z ruchem wskazówek zegara, więc po prostu to zrób.

#8 ·
Great tutorial, but when rechecking the timing, after rotating the crank 720°, did you mean to use tools A, B, and D, instead of A, B and C.
Tak, to była moja pomyłka. Zaktualizuję to.

#10 ·
Świetny samouczek, moim jedynym problemem jest, jakie jest prawidłowe ustawienie pierścienia wzbudzającego wydech? Za pomocą tego narzędzia mogę go "ustawić" w dwóch różnych pozycjach. Nie mogę znaleźć żadnych zdjęć prawidłowego ustawienia.
Ja również to zauważyłem, pasowało w 2 pozycjach. Głupio nie zrobiłem zdjęcia. Jednak postawiłem na najlepsze przypuszczenie i odpaliło się od razu i działa dobrze.
Może miałem szczęście, miałem 50/50 szans. Również nie mogłem znaleźć żadnych zdjęć ani odniesień do tego. Powodzenia, to odważny świat w środku.

#13 ·
Mam pytanie: zrób to. Niedawno wymieniłem uszczelkę głowicy w silniku 1.4 Cruze. Złożyłem wszystko z powrotem i ponownie ustawiłem wszystko, wszystko gotowe. Uruchomiłem, pracował przez około dziesięć minut, żeby wszystko się ułożyło i sprawdzić płyny itp. Wszystko było dobrze, wyłączyłem samochód i chciałem ponownie uruchomić samochód i teraz nie chce się uruchomić. Tylko kręci i tak naprawdę nie działa. Czy ktoś wie, co może być tego przyczyną?

#66 ·
Mam więc pytanie, zrobiłem to, niedawno wymieniłem uszczelkę głowicy w silniku 1.4 Cruze. Złożyłem wszystko z powrotem i ponownie ustawiłem wszystko, wszystko gotowe. Uruchomiłem, pracował przez około dziesięć minut, żeby wszystko się ułożyło i sprawdzić płyny itp. Wszystko było dobrze, wyłączyłem samochód i chciałem go ponownie uruchomić i teraz nie chce się uruchomić. Tylko kręci i tak naprawdę nie działa. Czy ktoś wie, co może to powodować?
Czy dowiedziałeś się, w czym tkwił problem? Mam teraz ten sam problem i próbuję to rozgryźć. Dzięki

#15 ·
Więc nadal nie będzie działać, uruchomi się, kiedy będzie miał na to ochotę. Próbowałem odłączyć akumulator i podłączyć go ponownie, wtedy czasami nie uruchamia się, a czasami próbuje. Kiedy działa, działa świetnie. Czuję, że to problem z komputerem, a może nawet zabezpieczeniem przed kradzieżą, po prostu nie jestem pewien, czego mi brakuje.

#16 ·
Kupiłem narzędzie do blokowania/wyrównywania wałka rozrządu na eBayu i miało ono kontakt z głowicą. Upewnij się, że kupujesz to, które jest tutaj podlinkowane, ponieważ potwierdzono, że działa. Nie zwiększałem ciśnienia w cylindrach, tłok 1 i 4 utrzymają zawór dla ciebie, może opaść o pół cala, jeśli w ogóle. Dla 2 i 3 po prostu wepchnąłem około 3 metrów liny do cylindra i to utrzymało zawory na miejscu. Absolutnie potrzebujesz narzędzia Kent Moore do wymiany sprężyny, żadne inne narzędzie nie zadziała, chyba że zrobisz własne.

#19 ·
Próbowałem ustawić czas bez specjalnych narzędzi i wydaje mi się, że przesunąłem wałek rozrządu o jeden ząbek. Moje pytanie brzmi: jak mogę go wyregulować o ten jeden ząbek bez narzędzi? Nie zamierzam ich kupować, i tak nie mam czasu, żeby czekać na ich dostarczenie. Mam spawarkę, więc jeśli naprawdę w 100% nie da się tego zrobić bez nich, nie jestem przeciwny, żeby zrobić je samemu.

Chodzi, tylko słabo.

#20 ·
Próbowałem ustawić czas bez specjalnych narzędzi i wierzę, że przestawiłem wałek rozrządu wydechowego o jeden ząbek, moje pytanie brzmi, jak mogę go wyregulować o ten jeden ząbek bez narzędzi? Nie zamierzam ich kupować, i tak nie mam czasu czekać, aż tu dotrą. Mam spawarkę, więc jeśli naprawdę w 100% nie da się tego zrobić bez nich, nie jestem przeciwny zrobieniu ich samemu.

Działa, tylko kiepsko
Umiejscowienie koła zębatego nie jest ważne, kluczowe jest ustawienie fazera. Nie jestem pewien, jak chcesz zrobić uchwyt, jeśli w ogóle nie masz prawidłowej lokalizacji fazera... narzędzie za 30 dolarów poprawnie je wyrówna/ustawi/ustawi, abyś mógł wszystko dokręcić.

#24 ·
Is there any chance you could measure the important points that it touches on the cam phasers ?
Jasne... Zrobię szablon na papierze i zmierzę to dla ciebie. Mogę zamieścić informacje dzisiaj wieczorem. Ale szczerze mówiąc, zanim to zrobię, dostaniesz wymiary i zrobisz to, Amazon będzie o dzień od dostarczenia prawdziwej okazji...lol. Pomogę ci jednak i zamieszczę pomiary.

#26 ·
Dziękuję bardzo!! Pasuje na kartkę papieru, być może mógłbyś po prostu odrysować ją, aby zrobić szablon, a następnie zeskanować, jeśli masz skaner? Wtedy mógłbym po prostu wydrukować i produkcja jest stamtąd bardzo prosta
O ile wydrukujesz to w rzeczywistym rozmiarze, to zadziała... Po prostu nie chciałbym, żebyś polegał tylko na tym, żeby zrobić własne... Dołączę kilka wymiarów dla Ciebie jako punkt odniesienia

#29 ·
Wyślij mi wiadomość prywatną ze swoim adresem e-mail, a ja mogę wysłać Ci bezpośrednio obraz i plik PDF. Jeśli wydrukujesz przesłany tutaj obraz, upewnij się, że linia 1" ma faktycznie 1" po wydrukowaniu... to jest weryfikacja skali. Płyta mocowania kamery powinna mieć grubość około 1/4"... klucz lub gruby płaskownik powinien działać dobrze.

#30 ·
Stary, wyślę ci moje narzędzie za 60 $ pocztą priorytetową USPS, jeśli go potrzebujesz. Nie zamierzam go już używać.

Wysłane z mojego BlackBerry Key2 przy użyciu Tapatalk