Chevrolet Cruze Forums banner
21 - 40 of 76 Posts
Dzięki Xtreme. Dziś rano postanowiłem do tego wrócić. Sprawdziłem każde połączenie, uruchomiłem samochód... to samo wypadanie zapłonu i ogromny problem z wyciekiem. Postanowiłem więc, że to musi być uszczelka na kolektorze. Zdemontowałem kolektor i chociaż wszystko wyglądało dobrze... Zdjąłem uszczelkę, dobrze ją wyczyściłem, zamontowałem ponownie i kolektor i wszystko jest w porządku. Tak więc, lekcja została odrobiona... Myślałem, że wszystko jest dobrze po instalacji, ale tak nie było.
Wczoraj zajęło mi to prawie 2 godziny, żeby zdjąć stary kolektor i założyć nowy, próbując rozgryźć, jak sięgnąć do niektórych wiązek i jak usunąć kilka z nich. Dziś rano (2 próba) zajęło mi to 30 minut, żeby go zdjąć, 10, żeby wyczyścić uszczelkę i tak dalej, i 20 minut, żeby go złożyć z powrotem. W ciągu godziny byłem gotowy i wszystko jest w porządku.
Och, bonus... kiedy zabrałem go na jazdę próbną, padało. Włączyłem wycieraczki i zobaczyłem, że uchwyt wiązki przewodów wtryskiwacza utknął pod jedną z wycieraczek. Zabrałem to i teraz nie muszę żadnego szukać!

Użyłem tego przewodnika, aby wymienić mój kolektor dolotowy (i pokrywę zaworów, skoro już przy tym byłem, pomoc z tego wątku również) bardzo przydatne informacje. Zachowuję stary kolektor dolotowy, aby dokonać modyfikacji, gdy wymiana lub inny Cruze ulegnie awarii. Zajęło to 4 godziny od początku do końca, co obejmuje demontaż kolektora dolotowego i pokrywy zaworów, 6-pak Revolver Brewing Blood and Honey, 2 redbulle i wódki, pizzę, wycieczkę do sklepu z częściami samochodowymi po narzędzie do przewodów paliwowych, ponowną instalację nowych części, jazdę próbną i sprzątanie. Miałem kumpla do wsparcia moralnego i to był dobry wieczór. Silnik pracuje bardzo płynnie. CEL sam się wyczyścił (miałem odłączony akumulator) i nie wrócił. Jutro przejadę kilka mil, ale spodziewam się, że będzie dobrze. Dzięki za instrukcję.

Lekkie odświeżenie tego wątku, aby zadać pytanie dotyczące wymiany kolektora dolotowego....

Zamówiłem i otrzymałem nowy kolektor (planuję zrobić modyfikację ze starym) i zamierzam go wkrótce zainstalować.

Czy muszę przestrzegać jakiejś procedury, jeśli chodzi o ponowne uczenie się czegokolwiek? Nowy kolektor dolotowy jest dostarczany z nowym korpusem przepustnicy, wtryskiwaczami i kilkoma innymi czujnikami, więc to było moje zmartwienie.... czy komputer zobaczy i nauczy się nowych czujników itp.? Czy dostanę jakiś CEL na krótki czas?

Myślę, że to plug and play, pod warunkiem, że nie dotkniesz przepustnicy w elektronicznym korpusie przepustnicy. Przeczytałem teorię sterowania na ten temat i możesz zmusić ją do kalibracji, jeśli musisz, bez użycia narzędzia diagnostycznego, a także sama wykonuje automatyczne kalibracje. Osoby, które ręcznie otwierają korpus przepustnicy w celu czyszczenia, miały problemy. Nie powinieneś go czyścić, ponieważ jest nowy.

Po obejrzeniu filmów wideo z tych elektronicznych korpusów przepustnicy sterowanych silnikiem, nigdy bym ich nie otwierał palcem. Zwłaszcza po podłączeniu do samochodu. Redukcja przełożeń, jaką muszą wytworzyć, jest niesamowita. Ford twierdzi w swoich procedurach, że może odciąć palec, jeśli silnik uruchomi się z palcem w środku.

Czy pamiętasz silniki GM, które miały przewody płynu chłodzącego do korpusu przepustnicy, aby zapobiec tworzeniu się lodu? Nie ma potrzeby robić tego dzisiaj. Korpus przepustnicy może z łatwością się przez niego przebić. Prawdopodobnie dlatego mają korpus przepustnicy tak, jak mają. Ta płytka jest przeznaczona do dużego momentu obrotowego z tego małego silnika elektrycznego. Nie wiem, dlaczego potrzebowałbyś całego tego momentu obrotowego. Zwłaszcza w przypadku dolotu bez turbodoładowania. (Ponieważ wiele korpusów przepustnicy ma ten sam projekt dla samochodów wolnossących.)

Wtryskiwacze powinny być dobre, o ile są podłączone do prawidłowego gniazda w samochodzie.

Pozostałe elementy to zawory emisji, które odbierają sygnały otwierania i zamykania z komputera, powinny być dobre.

• Like
Reactions: mikestony
Discussion starter · #26 ·
Tak, to wszystko plug and play. Nie musisz się niczego uczyć na nowo; ECU dostosowuje się w razie potrzeby. To powiedziawszy, powinieneś odłączyć akumulator, gdy odłączasz całą masę czujników i wtryskiwaczy, więc nauczy się ponownie jako część tego procesu.

Aktualizacja do mojej instalacji 8-8-17....
Zainstalowano po wczorajszej pracy bez problemów. Dość dużo oleju w dolocie, przepustnicy i rurach. To prowadzi mnie tylko do przekonania, że mój intercooler jest pokryty olejem :( Śmieszne, ponieważ nie zauważyłem żadnych strat oleju między wymianami oleju.

Anyhoo, czas wziąć mój stary dolot, wyczyścić go i zdobyć mod Xtreme'a, kiedy zdobędę więcej szekli :D

Wielkie dzięki dla @XtremeRevolution za te (i wiele innych) wątków instruktażowych :D

Na zdrowie!

Zamówiłem część z Amazon i otrzymałem ją z uszkodzonymi plastikowymi zaczepami (zła/brak pianki opakowaniowej). Zwróciłem część, ale Amazon Services był wyprzedany i musiałem zamówić u innego sprzedawcy. Za mniej więcej tę samą cenę otrzymałem tylko kolektor, pomimo że w opisie było inaczej.

Tak, dzisiaj miałem to samo doświadczenie. Zamówiłem kolektor dolotowy z Amazon-GM Parts Direct lub coś w tym stylu. Otrzymałem tylko kolektor dolotowy - bez szyn paliwowych, przepustnicy, wtryskiwaczy itp. Zadzwoniłem do nich i powiedzieli, że GM zastąpiło część taką, która nie jest dostarczana ze wszystkimi częściami reklamowanymi w ofercie. Dali mi 93 dolary kredytu.

Szybka informacja, że otrzymuję inną historię od dwóch różnych dealerów w sprawie tego, co jest zawarte w numerze części GM 55581014. Sprzedawcy części mówią teraz, że przepustnica, wtryskiwacze, szyna paliwowa itp. są teraz sprzedawane osobno.

Zamówiłem część z Amazon i otrzymałem ją z uszkodzonymi plastikowymi zakładkami (złe/brak pianki opakowaniowej). Zwróciłem część, ale Amazon Services było wyprzedane i musiałem zamówić u innego sprzedawcy. Za mniej więcej tę samą cenę otrzymałem tylko kolektor, pomimo że w opisie było inaczej.

Tak, właśnie miałem dzisiaj takie samo doświadczenie. Zamówiłem kolektor dolotowy z Amazon-GM Parts Direct lub coś w tym stylu. Otrzymałem tylko kolektor dolotowy - bez listwy paliwowej, przepustnicy, wtryskiwaczy itp. Zadzwoniłem do nich i powiedzieli, że GM zastąpiło tę część nową, która nie jest dostarczana ze wszystkimi częściami reklamowanymi w ofercie. Dostałem 93 dolary zwrotu.
Jaki jest numer części GM na nowym kolektorze dolotowym? To wydaje się bardzo dziwne, ponieważ żadne wyszukiwania w Google nie pokazują nowego numeru części dla kolektora dolotowego ani żadnych informacji o tym, że wtryskiwacze paliwa, przepustnica i czujniki zostały usunięte. Rockauto sprzedaje przepustnicę OE za 99 dolarów, a każdy wtryskiwacz paliwa za 25 dolarów, elektrozawór odpowietrzania par paliwa to kolejne 20 dolarów. Powinieneś dostać więcej niż 93 dolary zwrotu.Wiem, że mamy na forum kilka osób, które pracują lub mają dostęp do stanowisk części GM. Jakieś aktualizacje, którymi możesz się podzielić na temat numerów części i pakowania części?Rockauto wcześniej miał w magazynie 55581014, ale teraz wygląda na to, że nie jest to część katalogu.

Na podstawie wyszukiwania w Google wydaje się, że GM mógł zmienić numer części kolektora dolotowego na 25200449. Sugeruję, abyś sam sprawdził, czy będzie to odpowiednie dla Twoich potrzeb przed zamówieniem. Wygląda na to, że jest to goły kolektor dolotowy, ale myślę, że uszczelki były dołączone. Wygląda na to, że na eBayu jest wielu dealerów GM z cenami od 168 do 178 USD, na podstawie szybkiego spojrzenia. Szybkie wyszukiwania pokazują, że 55577314 i 55581014 to numery części dla tego, co wydaje się być w pełni załadowanym kolektorem dolotowym, ale nie udało mi się znaleźć danych dotyczących zastosowania, w szczególności dla 55577314, ale ten wciąż jest w Rockauto za 300 USD.

Była również wzmianka o Dorman 615-380, ale w momencie publikacji tego posta numer części jest naprawdę nowy i widzę tylko jednego sprzedawcę tego na eBayu. Nie mogłem znaleźć żadnych trafień w Google na ten temat.

Sądzę, że Dorman jako produkt z rynku wtórnego będzie musiał kosztować znacznie mniej niż 170 USD, aby mieć przewagę w sprzedaży. Czas pokaże.

Zamówiłem kolektor dolotowy Dorman i jest on dostarczany ze wszystkimi uszczelkami i pierścieniami "o" wymaganymi do instalacji. Regularnie używam kilku produktów Dorman w warsztacie samochodów ciężarowych, więc jestem przekonany, że będzie to warte swojej ceny. Dorman dobrze radzi sobie z częściami o wysokiej awaryjności i naprawia problem, dzięki czemu faktycznie działają. Mam nadzieję, że tak będzie w przypadku kolektora dolotowego Cruze.

Miałem zamiar powiedzieć wszystkim, że Rock Auto ma kolektor dolotowy Dorman 615-380 za 136,79 $ + wysyłka, ale najwyraźniej kupiłem jedyny, jaki mają. Obecnie nie jest on wymieniony na ich stronie internetowej.

Jest on dostarczany z nowymi uszczelkami, o-ringami wtryskiwaczy paliwa i czujnika MAP oraz wkrętami samogwintującymi do czujnika MAP, elektrozaworu i listwy paliwowej.

Wyobrażam sobie, że wkrótce znowu się pojawi, więc sprawdzajcie, jeśli chcecie iść tą drogą.

Discussion starter · #35 · (Edited)
Zamówiłem kolektor dolotowy Dorman i jest on dostarczany ze wszystkimi uszczelkami i "o"-ringami wymaganymi do instalacji. Regularnie używam kilku produktów Dorman w warsztacie ciężarówek, więc jestem przekonany, że będzie wart swojej ceny. Dorman dobrze radzi sobie z braniem części o wysokim wskaźniku awaryjności i naprawianiem problemu, aby faktycznie działał. Mam nadzieję, że tak jest w przypadku kolektora dolotowego Cruze.
W tym przypadku używają tego samego wadliwego projektu co jednostka OEM z zaworem zwrotnym i nadal nie nadaje się do serwisowania. Nie wstrzymuj oddechu, że wytrzyma znacznie dłużej niż konstrukcja OEM lub zapobiegnie wyciekom, tak jak zawór zwrotny OEM, gdy się zabrudzi.

http://www.cruzetalk.com/forum/25-g...-gen1-service-issues/222281-infamous-pcv-check-valve-failure-2.html#post3071801

Wysłane z mojego BlackBerry PRIV przy użyciu Tapatalk

Discussion starter · #38 ·
Po wymianie kolektora dolotowego (nr części 25200449) na ekranie pojawiają się teraz komunikaty ostrzegawcze dotyczące kontroli stabilności i trakcji. Nie mam też odczytu biegu jałowego (obr./min).
Czy podłączyłeś wtyczkę przepustnicy nad rurą doładowania?

21 - 40 of 76 Posts