Chevrolet Cruze Forums banner

Świecą się kontrolki Stabilitrak i ABS, biuletyn serwisowy

2 reading
113K views 31 replies 14 participants last post by  Blasirl  
#1 ·
Pomyślałem, że się podzielę, w samochodzie mojej żony nagle zapaliły się kontrolki stabilitrak i abs. Zabrałem go i następnego dnia na niego spojrzeli, dali mi samochód zastępczy :). Powiedzieli, że jest biuletyn dotyczący problemu, dotyczący "magnesu", zakładam, że chodzi o czujnik, który jest magnetyczny i gromadzi opiłki metalu. Nie jestem pewien, skąd pochodzą wióry lub metal. I powiedzieli, że to z tyłu po lewej stronie (myślę, że nasz Cruze ma tylne hamulce bębnowe?). Byłoby to w okolicy piasty. W każdym razie mieli kod dla tego problemu i wyczyścili "magnes" i kontrolki nie wróciły. Powiedziała, że nie było żadnych problemów z prowadzeniem, tylko zapalały się kontrolki. Gilly

#6 ·
Mój ma ten sam problem, ale dodaje również kontrolę trakcji. Umówię się na wizytę we wtorek rano.
iCruze2,
Przykro mi słyszeć, że masz ten problem ze swoim Cruze. Chciałbym, żebyś informował mnie na bieżąco o wizycie serwisowej. Jeśli masz jakieś pytania, skontaktuj się ze mną w dowolnym momencie.
Dziękuję,
Stacy Chevrolet Obsługa Klienta

#3 ·
To stary problem. Został opisany w Techlink pod koniec 2011 lub na początku 2012 roku. Czujniki prędkości na każdym kole składają się z pierścienia magnesów w każdym kole i czujnik odczytuje impulsy magnetyczne w celu określenia prędkości koła. Jeśli brud dostanie się na pierścień, impulsy mogą być błędnie odczytane. Dealerzy powinni być w stanie to naprawić, ponieważ jest to dobrze udokumentowane dla nich.

#5 ·
Pomyślałem, że się podzielę, w samochodzie mojej żony nagle zapaliły się kontrolki stabilitrak i abs. Zabrałem go i następnego dnia na niego spojrzeli, dali mi samochód zastępczy :). Powiedzieli, że jest biuletyn dotyczący problemu, dotyczący "magnesu", zakładam, że chodzi o czujnik, który jest magnetyczny i gromadzi wióry metalowe. Nie jestem pewien, skąd pochodzą wióry lub metal. I powiedzieli, że to z tyłu po lewej stronie (myślę, że nasz Cruze ma tylne hamulce bębnowe?). Byłoby to w okolicy piasty. W każdym razie mieli kod dla tego problemu i wyczyścili "magnes" i kontrolki nie wróciły. Powiedziała, że nie było żadnych problemów z prowadzeniem, tylko zapalały się kontrolki. Gilly
Gilly, Dziękuję za podzielenie się tym. Cieszę się, że Twój dealer mógł się tym zająć. Jeśli masz jakieś pytania, skontaktuj się ze mną w dowolnym momencie. Dziękuję, Stacy Chevrolet Obsługa Klienta

#7 ·
Każde łożysko koła ma wbudowany czujnik prędkości.
Czujnik jest elektromagnesem i jest stacjonarny.
Po stronie piasty łożyska znajduje się pierścień z czymś, co nowicjusz nazwałby zębami.....jak koło zębate.
Dwa elementy to czujnik prędkości.
Elektromagnes jest zasilany, gdy pojazd jest uruchomiony i, w ruchu, koło wyzwalające (zębate) obraca się z kołem pojazdu.....gdy każdy 'ząb' przechodzi przez elektromagnes, wariacja sygnału powrotnego, ze względu na bliskość każdego zęba przechodzącego przez magnes, jest wysyłana do komputera ABS.
Tak długo, jak prędkości kół są takie same, plus lub minus ustalony wcześniej zakres, komputer jest zadowolony, że wysyła sygnał i odbiera sygnał.

Cały ten bełkot, aby powiedzieć, że metaliczny pył hamulcowy jest przyciągany do elektromagnesu.......i czasami gromadzi się go za dużo.
To zakłóca sygnał i powoduje zapalenie się lampki ABS/TRACTION CONTROL.....komputer otrzymuje błędne informacje.

Wszystkie pojazdy mają potencjał do wystąpienia tego problemu, ale jako procent, niewiele z nich jest nim dotkniętych.
Zazwyczaj wszelkie nagromadzone cząsteczki metaliczne odpadają po wyłączeniu zapłonu.....ale, jak widać, czasami trochę się tam trzyma.

Naprawdę nic, co konsument może zrobić, aby tego uniknąć.

Zazwyczaj proste czyszczenie i przedmuch sprężonym powietrzem elektromagnesu (znanego zresztą jako stator) rozwiązuje problem.

Rob

#12 ·
Każde łożysko koła ma wbudowany czujnik prędkości.
Czujnik to elektromagnes i jest stacjonarny.
Po stronie piasty łożyska znajduje się pierścień z czymś, co nowicjusz nazwałby zębami.....jak zębatka.
Dwa elementy to czujnik prędkości.
Elektromagnes jest zasilany za każdym razem, gdy pojazd jest uruchomiony i, gdy w ruchu, koło wyzwalające (zębatka) obraca się z kołem pojazdu.....gdy każdy 'ząb' przechodzi przez elektromagnes, wariacja sygnału powrotnego, ze względu na bliskość każdego zęba przechodzącego przez magnes, jest wysyłana do komputera ABS.
Tak długo, jak prędkości kół są takie same, plus lub minus ustalony zakres, komputer jest zadowolony, że wysyła sygnał i odbiera sygnał.

Cały ten bełkot, aby powiedzieć, że metaliczny pył hamulcowy jest przyciągany do elektromagnesu.......i czasami gromadzi się go za dużo.
To zakłóca sygnał i jest tym, co włącza lampkę ABS/TRACTION CONTROL.....komputer otrzymuje wadliwe informacje.

Wszystkie pojazdy mają potencjał do tego problemu, ale procentowo niewiele osób jest nim dotkniętych.
Zazwyczaj wszelkie nagromadzone cząstki metaliczne odpadają po wyłączeniu zapłonu.....ale, jak widać, czasami trochę się tam trzyma.

Naprawdę nic, co konsument może zrobić, aby tego uniknąć.

Zazwyczaj proste czyszczenie i przedmuchanie sprężonym powietrzem elektromagnesu (znanego jako stator) rozwiązuje problem.

Rob
Czy mówisz, że reluktory i Cruze nie są ekranowane? Dziwne, czy osłony są w każdym innym pojeździe z ABS, nad którym pracowałem. Również paranoiczny w stosunku do firm ubezpieczeniowych, jeśli jest zaangażowany w wypadek, nawet jeśli Twój samochód był zaparkowany, będą twierdzić, że to Twoja wina, ponieważ lampka ABS pozostaje włączona.

Podczas gdy ten profesor ze Stanford mówi, że posiadanie ABS jest o 14% bezpieczniejsze, stając się obowiązkowym przez kongres, przeczytaj to w pozostałych 86% czasu, są bezwartościowe.

Ale przynajmniej Cruze ma oddzielny czujnik ABS, w zasadzie tylko cewkę drutu owiniętą wokół stałego magnesu sztabkowego. Inni używają czujnika Halla, droższego, ale pogarszającego się wraz z temperaturą.

Image

Niektórzy mieli ten czujnik zintegrowany z zespołem piasty, więc trzeba wymienić cały zespół $$$$$ tylko z powodu zerwanego przewodu wewnątrz tej cewki.

ABS ma dwa tryby testowe, jeśli kontrolka ABS włącza się po włączeniu zapłonu i pozostaje włączona, nie przeszła testu statycznego. Przekaźnik główny ABS, przekaźnik pompy, pompa i wszystkie cztery czujniki są testowane pod kątem otwarcia lub zwarcia. Jeśli któryś zawiedzie, ta kontrolka pozostanie włączona. Ale może włączyć się przy około 5-8 mph dla testu dynamicznego, usłyszeć to brzęczenie, a następnie testuje wszystkie czujniki pod kątem wyjścia impulsu, tutaj zatkany reluktor może być winowajcą.

Ponieważ kontrola trakcji zależy od tych samych czujników kół, a jeśli są wadliwe, ta lampka powinna się również włączyć.

Ten konektor, który widzisz na powyższym zdjęciu, może być również winowajcą, zrobiony tylko dla wygody montażu, ponieważ te impulsy są przykładane do tranzystora CMOS o bardzo wysokiej impedancji, najmniejsza korozja może zabić sygnał. Natknąłem się na nie również, po prostu je wyciąłem i przylutowałem i uszczelniłem. To nie tak, że zmieniam czujnik kilka razy dziennie i potrzebuję tego złącza dla wygody. Ile razy wygoda powoduje wiele dodatkowych kłopotów? Nie potrzebuję więcej kłopotów.

#10 ·
Cześć Lostguy,

Przykro mi słyszeć, że kontrolka Stabiltrac i ABS świeci się. Z przyjemnością przyjrzę się bliżej tej kwestii, której doświadczasz. Zapraszam do wysłania nam prywatnej wiadomości z numerem VIN, aktualnym przebiegiem, nazwą salonu i pełnymi danymi kontaktowymi, jeśli potrzebna jest dodatkowa pomoc. Czekam na wiadomość od Ciebie!

Kristen A.
Obsługa klienta Chevrolet

#11 ·
Cóż... mój stary post o czyszczeniu nie odnosi się do nowszego zespołu piasty, który można znaleźć w Cruze i większości innych zespołów o późniejszym wzornictwie.
Pierścień wirnika i cewka stojana są teraz uszczelnione wewnątrz samej piasty... w nadziei, że problem z metalowymi zanieczyszczeniami można uniknąć.
Zasadniczo jest to udane, ale inne rzeczy, które zawodzą, nadal to robią.
To znaczy elektromagnes (stojan) lub wiązki przewodów, które przekazują informacje.

Ogólnie rzecz biorąc, jeśli okablowanie jest sprawne, zespół piasty/łożyska wymaga wymiany.

Rob

#14 ·
Nick,

Przeczytaj mój post nad twoim.

Rob
Cruze wciąż używa oddzielnego czujnika za około 15 dolarów, więc nie do końca rozumiem, dlaczego zespół piasty/łożyska musi zostać wymieniony, chyba że ta osłona jest zardzewiała.

Niezbyt fan piasty/łożyska, kolejne łożysko o ograniczonym smarowaniu, nie musi to być przebieg, który je zużywa, tylko czas, ten smar twardnieje jak skała. a jeszcze gorzej, gdy są produkowane w Chinach.

Nie ma cholernego powodu na świecie, dla którego staromodne, regulowane łożyska Timken Made in USA nie mogą być używane, nawet w pojeździe FWD. Podczas wymiany hamulców można je wyczyścić, kosztowałoby 80 centów za nową uszczelkę i ponowne zapakowanie nowym, świeżym smarem. Nigdy nie miałem awarii łożyska z tymi, ale twierdzą, że ludzie nie wiedzieli, jak je prawidłowo regulować, więc teraz łożyska piasty!

W niektórych pojazdach 300 dolarów za sztukę, a jeśli wszystkie cztery ulegną awarii, 1200 dolarów plus podatek, i tylko za części. Okropne do wymiany, ponieważ są dobrze zardzewiałe. Z mojego doświadczenia, kolejna zbyt droga część jednorazowa, jeszcze bardziej skomplikowana przez zintegrowanie czujnika koła ABS w tych rzeczach.

Myślę, że nazywają to postępem, ja nazywam to oszukiwaniem konsumenta.

#15 · (Edited)
Łożyska kasetowe są wynikiem dwóch podstawowych rzeczy.

Przez lata właściciele zwlekali z czyszczeniem i ponownym pakowaniem łożysk i nierzadko zdarzało się, że wrzeciona ulegały zniszczeniu w wyniku wewnętrznego spawania łożysk i obracania się na ramionach wrzeciona.
To i ludzie, którzy wiedzą, jak prawidłowo ustawić łożysko toczne, stali się rzadkością.

Drugi powód jest oczywisty.....wał napędowy musi przejść przez środek łożyska, aby napędzać piastę.

Ponieważ niemożliwy do serwisowania wkład stał się normą, można je teraz znaleźć również na kołach nienapędzanych, a ogólny wskaźnik awaryjności, jako procent, stał się prawie zerowy.......i, dla tych, którzy nie wiedzieli, w tych piastach znajdują się dwa łożyska kulkowe w przeciwieństwie do rolek.

Korzyścią z tego jest mniejszy opór toczenia, tj. jeszcze jedna metoda poprawy oszczędności paliwa.
Ogólnie rzecz biorąc, istnieje korzyść kosztowa dla konsumenta w zakresie oszczędności paliwa i kosztów serwisu, o ile zostanie spełniona żywotność konstrukcyjna.

Rozumiem twoją niechęć do zmian Nick....ja też jestem ze starej szkoły i kiedy systemy kasetowe stawały się powszechne na początku lat osiemdziesiątych, sam patrzyłem na ten projekt jako na zbliżającą się katastrofę......to się nie stało.
W pierwszych latach było więcej awarii, ale wcale nie tak wiele, jak sobie wyobrażałem.

Jak jednak zauważono, elektronika.....coraz więcej jej, jest prawdziwym problemem i takim, który, o ile mogę zobaczyć, będzie tylko coraz większą przeszkodą do pokonania.

Pomaga zrozumieć, dlaczego ci z nas w biznesie przedwcześnie osiwieli......lub wyłysieli.

Rob

#16 ·
Uwielbiałem 3-4 tranzystorowe rozdzielacze HEI i półprzewodnikowe alternatory 10SI, w których pożyczyliśmy nawet technologię grubowarstwową NASA dla zapewnienia najwyższej niezawodności. I znacznie lepsze od styków. Zainstalowałem je nawet w moich pojazdach GM sprzed 1972 roku.

Ale z OBD I i dosłownie setkami tysięcy tranzystorów, aby uzyskać tę samą iskrę, zacząłem korzystać z ubezpieczenia holowania.

#17 · (Edited)
Cześć, chłopaki, nowi na forum, ale nie w mechanice. Mam model Chevy Cruze LS z 2013 roku. Został trochę uderzony z przodu po lewej stronie. Wyjęto wahacz, chłodnicę, skraplacz itp., to nic wielkiego. Wszystko zostało wymienione, a wszystkie czujniki, o których tutaj mówisz (na obu przednich kołach), były nienaruszone, ale męskie wtyczki na złączach były albo odłączone, a lewa strona zniknęła, albo wyrwana z dwużyłowego przewodu prowadzącego do czujnika. Więc zrobiłem tak ...... strona kierowcy była odpięta, znalazłem złącze w pobliżu i podłączyłem je. Złącza po stronie pasażera nie było, więc kupiłem kolejne złącze i połączyłem je / uszczelniłem. Teraz jest to dwużyłowy przewód prowadzący do czujnika (nie wiem, czy są one specyficzne w sposobie, w jaki się łączą, na przykład, czy ma znaczenie, jeśli odwrócisz przewody, być może możesz mi to powiedzieć. W każdym razie, po ponownym podłączeniu wszystkiego i wydmuchaniu piast powietrzem i ponownym włożeniu czujników, nadal mam światła "włączone" na desce rozdzielczej, ABS i stabilizacji toru jazdy. Mój przycisk stabilizacji toru jazdy na konsoli również w tej chwili nic nie robi. Kupiłem (2) nowe, kompletne wiązki czujników, jak na zdjęciu powyżej, i zamierzam je zainstalować. Nie jestem pewien, czy to rozwiąże ten problem, czy nie. Zobaczymy. Moje pytanie brzmi, jeśli to nie zadziała, czy trzeba zresetować ECU? A jeśli nie, czy jest coś, co mogę w tej chwili rozwiązać, aby wyczyścić światła. Skan kodu został uruchomiony, a kody są czyste. Zakładam, że być może zespół czujnika został wyrwany podczas uderzenia, powodując rozciągnięcie integralności kabla, to tylko założenie, doceniam wszelką pomoc w tej sprawie. Dziękuję, a samochód ma na liczniku zaledwie 7400 mil.

#18 ·
Dzięki za wszystkie uwagi. Dealamker 5, proszę informuj mnie na bieżąco. Jeździłem dzisiaj i światła świeciły się od początku do końca. Nie zdejmowałem kół, aby sprawdzić złącza, ale to będzie mój następny krok. Jeśli łożysko koła się zepsuje, czy to koniecznie oznacza, że czujnik prędkości również jest uszkodzony?

#19 ·
Typowe skanery ogólnego przeznaczenia nie pokazują kodów ABS, przez lata wymagany był skaner GM Tech I lub II z modułem ABS. Coś o odpowiedzialności, co nie ma sensu. Przynajmniej teoretycznie, ABS jest dodatkowym systemem dodatkowym, który nie powinien hamować normalnego hamowania. Ale każdy może pracować nad własnym podstawowym układem hamulcowym, ale nie nad ABS.

Mówiłem teoretycznie, ponieważ jeśli natkniesz się na modulator z zaworem zablokowanym w pozycji zamkniętej, to konkretne koło nie otrzyma żadnego hamowania. A jeśli tranzystory sterujące zaworem są włączane przez 5-woltowy mikrokontroler, który widzi stan nieustalony, który zwiera wyjścia do Vss, wszystkie cztery tranzystory zostaną włączone, wszystkie cztery zawory zostaną zasilone, brak okresu przepływu płynu hamulcowego i w ogóle nie będziesz miał hamulców. Może być również spowodowane uszkodzonym oprogramowaniem.

ABS działa poprzez zakłócanie przepływu płynu hamulcowego do każdego koła! Ale to prawo.

Polaryzacja ma znaczenie, dodatni impuls jest większy niż ujemny. Instrukcje warsztatowe są napisane w taki sposób, że mówią: stan stały, nie testować. Nigdy w życiu nie czytałem niczego tak idiotycznego, potrzebujesz odpowiedniego sprzętu testowego, aby to sprawdzić, a omomierz jest najgorszym możliwym narzędziem do tego. Powinno pokazywać przebiegi.

Mogę ci powiedzieć jako wieloletni inżynier, że zaprojektowanie dowolnego komponentu jest łatwe, prawdziwą trudnością jest sposób jego przetestowania. Aby upewnić się, że jest niezawodny i spełnia wszystkie specyfikacje. Złącza służą tylko do wygody montażu, mówię to od lat, najlepszym złączem jest BRAK złącza. Ale wykluczone przez koszty produkcji.

Diagnostyka to także krótki, zły żart, brak odniesień wtórnych, wykrywa tylko przerwę lub zwarcie, ale nie to, czy komponent jest daleko poza tolerancją. Lekarstwem na to jest wymiana na znany dobry komponent. Ale skąd wiadomo, że jest to dobry komponent, jeśli nie podano żadnych specyfikacji?

Mówiono o zatrudnieniu setek tysięcy wykwalifikowanych techników elektroników, kiedy OBD I po raz pierwszy się pojawił. Nigdy się nie zdarzyło, jakiś facet dobry w wymianie tłumików zajmuje się tym zadaniem. I zastanawiasz się, dlaczego mamy problemy.

#21 · (Edited)
Czy próbowałeś odłączyć kable akumulatora na około 30 sekund, żeby sprawdzić, czy to zresetuje system? Aha, czy zresetowałeś również zapisane kody?

#22 ·
Ok, chłopaki, właśnie skończyłem wymieniać nowy czujnik, jak pokazano na zdjęciu powyżej. Jednocześnie odwróciłem przewody na przewodzie dochodzącym do zespołu czujnika. Ten kabel jest wrażliwy na polaryzację i można go zmierzyć miernikiem rezystancji, aby uzyskać prawidłową polaryzację. To był mój problem. Kiedy wymieniłem żeńskie złącze, które w jakiś sposób zostało oderwane w wypadku, po prostu podłączyłem nowe i nie zwróciłem uwagi na polaryzację na 2-żyłowym przewodzie. Jak tylko odwróciłem go i włączyłem samochód, zgasła kontrolka ABS i zgasł stabilizator toru jazdy i ponownie uruchomiłem przycisk kontroli trakcji na konsoli. Moje czujniki wcale nie były brudne ze względu na niski przebieg samochodu. Powodzenia, mam nadzieję, że to komuś pomoże.

#25 ·
2012 1.4L Cruze z przebiegiem 253 000 km. Właśnie to się dzisiaj wydarzyło w drodze do domu z pracy. Ulewny deszcz i dużo rozprysków, a w połowie drogi (1,5 godziny jazdy) do domu zapaliły się kontrolki Stabilitrak i ABS, a także komunikat serwisowy dla Stabilitrak i kontroli trakcji. Samochód nadal jechał dobrze, zjechałem na pierwszym zjeździe, żeby zatankować. Włączyłem ponownie samochód, otrzymałem te same komunikaty/kontrolki, ale zgasły na stałe, zanim opuściłem podjazd stacji benzynowej. Nie udało mi się znaleźć biuletynu techlink dla tego, ale może po prostu nie wiem, gdzie szukać.

#27 ·
Nie wiem, czy jest tu ktoś, ale mam '11 Chevy Cruze LT. Samochód jeździ świetnie, ale podczas jazdy na desce rozdzielczej losowo pojawiły się ABS, kontrola trakcji i czerwona lampka hamulca. Czy ktoś ma informacje, co to może być?
Najłatwiejszą rzeczą do sprawdzenia jest poziom płynu hamulcowego. Nie wiem, czy powoduje to włączenie się ostrzeżenia kontroli trakcji, czy też jest osobne ostrzeżenie o niskim poziomie płynu hamulcowego, ale tak łatwo to sprawdzić, że równie dobrze można to wykluczyć.

#32 ·
Mam Cruze z 2012 roku. Musiałem wymienić cewkę zapłonową 4 razy i dwukrotnie wymienić zbiornik płynu chłodzącego w ciągu ostatniego roku. Naprawdę nienawidzę tego samochodu.
Witamy na pokładzie!(y)

Cóż, trafiłeś we właściwe miejsce. Poświęć trochę czasu na rozejrzenie się po forum, ponieważ istnieje wiele rozwiązań Twoich problemów. Utwórz własny post w obszarze Gen I, aby śledzić swoje postępy i zadawać pytania dotyczące konkretnie Twoich problemów.