Chevrolet Cruze Forums banner
541 - 560 of 598 Posts
Extreme Revolution lub ktokolwiek...
Co to jest, co jest wkręcone w pokrywę zaworów i jak jest wkręcone w system i jaki jest cel. Przeczytałem całe to forum i nie widziałem żadnych informacji na ten temat.

View attachment 300225
[/QUOTE]
O ile pamiętam, to jego konfiguracja filtra obejściowego Amsoil.

Jak zainstalować: Instalacja filtracji obejściowej (1.4L Turbo)

Miałem trudności z przeczytaniem reszty twojego postu, ale wygląda na to, że potrzebujesz zestawu naprawczego.

Cześć wszystkim,
Zainstalowałem zestaw V3.4 około rok temu i wszystko było w porządku.
Kilka dni temu zauważyłem wyciek oleju z przestrzeni między silnikiem a skrzynią biegów oraz z pokrywy po drugiej stronie silnika.
Wakuometr na biegu jałowym wynosi 38 mbar.
Zakładam nadciśnienie przy wysokich obrotach, jeszcze tego nie testowałem. To mogłoby wyjaśnić, że olej może być wypychany z pierścieni uszczelniających wału korbowego.
Silnik również mocno syczy, gdy wyjmuję bagnet i zaczyna się dławić. Brak syczenia i brak efektu, gdy zakrywam otwór membrany na pokrywie, więc zakładam, że membrana jest dobra.
Następnie wymieniłem zawór zwrotny z zestawu, ale nic się nie zmieniło.
Jest mały wyciek, ale może już starszy, ponieważ był zaschnięty, na przewodzie olejowym do turbosprężarki.
Czy macie jakieś pomysły, gdzie szukać dalej? Z góry dziękuję!

Dzisiaj sprawdziłem korek, który wkleiłem w kolektor dolotowy. Podejrzewałem, że mógł się odkleić, ponieważ proces klejenia nie był zbyt łatwy.
Ale z tego, co widzę z góry, wciąż jest na swoim miejscu, nawet jeśli wygląda na trochę niechlujny.

Dziś sprawdziłem wtyczkę, którą wkleiłem w kolektor dolotowy, podejrzewałem, że mogła się odkleić, ponieważ proces klejenia nie był taki łatwy.
Ale o ile widzę z góry, wciąż jest na swoim miejscu, nawet jeśli wygląda na nieco niechlujny.
Być może trzeba będzie wyczyścić lub wymienić zawór PCV.

Być może trzeba będzie wyczyścić lub wymienić zawór PCV.
Właśnie zmierzyłem ciśnienie na wale korbowym dla wyższych obrotów i utrzymuje się ono na poziomie około -35 mbar, co jest dobre, o ile wiem.
Tak więc prawdopodobnie nie ma problemu związanego z PCV i będę musiał wymienić uszczelkę wału korbowego po stronie skrzyni biegów.

Właśnie wczoraj otrzymałem pocztą zestaw pcv. Mam nadzieję, że to rozwiąże problem z olejem wypychanym z mojego bagnetu, nawet z nowymi oringami. 190 000 mil i musiałem wymienić tylko jedną pokrywę wałka rozrządu, tylko dlatego, że uszczelka przeciekała olej.

Wczoraj otrzymałem pocztą zestaw pcv. Mam nadzieję, że to rozwiąże problem z olejem wypychanym z mojego bagnetu, nawet z nowymi oringami. 190 000 mil i musiałem wymienić tylko jedną pokrywę wałka rozrządu, tylko dlatego, że uszczelka przeciekała olej.
Witamy na pokładzie!(y)

Powinno

Nie zapomnij przedstawić się i swojego Cruze tutaj.

Samorobiony, tani system pcv wciąż działa dobrze. Samochód jest teraz codziennie prowadzony przez moją mamę. Jak dotąd żadnych problemów, zawory zwrotne z VW wciąż działają bez zarzutu, jedyna różnica to to, że zainstalowałem plastikową rurkę przed zaworem zwrotnym, aby zobaczyć przechodzącą parę olejową.

Cześć, mam to, co myślę, że jest zestawem naprawczym 2.0 zainstalowanym w moim '12 Cruze (kupiłem go miesiąc temu). Jeśli naprawdę wcisnę gaz i zbuduję dużo doładowania, dostaję CEL dla 0299 Engine Underboost. Co może być przyczyną tego lub od czego powinienem zacząć rozwiązywanie problemów? Czy muszę wyczyścić elementy zestawu naprawczego? Sprawdziłem przewody, wymieniłem główny wąż PCV (miał uszkodzony zawór zwrotny) i sprawdziłem również "tarczę rozrywającą". Otrzymuję 15 inHg w próżni, ale aplikacja Torque pokazuje tylko około 6 psi doładowania max dla Turbocharger Boost/Vacuum, podczas gdy wartość MAP pokazuje 20 PSI. Obawiam się, że zawór upustowy może nie uszczelniać. 176 tys. mil, wciąż żyje.

Cześć, mam to, co myślę, że jest zestawem naprawczym 2.0 zainstalowanym w moim Cruze '12 (kupiłem go miesiąc temu). Jeśli naprawdę wcisnę gaz i zbuduję dużo doładowania, dostaję CEL dla 0299 Engine Underboost. Co może być tego przyczyną lub od czego powinienem zacząć rozwiązywanie problemów? Czy muszę wyczyścić elementy zestawu naprawczego? Sprawdziłem przewody, wymieniłem główny wąż PCV (miałem uszkodzony zawór zwrotny) i sprawdziłem również "tarczę rozrywającą". Uzyskuję 15 inHg w próżni, ale aplikacja Torque pokazuje tylko około 6 psi doładowania max dla Turbocharger Boost/Vacuum, podczas gdy wartość MAP pokazuje 20 PSI. Obawiam się, że zawór upustowy może nie uszczelniać. 176 tys. mil, wciąż żyje.
Witaj na pokładzie!(y)

Nie zapomnij przedstawić się i swojego Cruze tutaj.

Myślę, że zestaw naprawczy 2.0 jest zainstalowany w moim Cruze '12: Zrób kilka zdjęć zainstalowanego zestawu naprawczego.

CEL dla 0299 Engine Underboost: Potencjalne przyczyny kodu P0299 turbo underboost obejmują:

Ograniczenie lub wyciek powietrza wlotowego (indukcyjnego)
Uszkodzona lub uszkodzona turbosprężarka (zacinanie się, blokowanie itp.)
Uszkodzony czujnik doładowania/ciśnienia doładowania
Przeczytaj więcej na: P0299 Turbocharger/Supercharger A Underboost Condition

Czy muszę wyczyścić elementy zestawu naprawczego? Być może. I tak nie zaszkodziłoby tego zrobić.

wymieniłem główny wąż PCV - Zamieść zdjęcie tego węża

(miałem uszkodzony zawór zwrotny) - który zawór zwrotny? Zdjęcie.

sprawdziłem "tarczę rozrywającą" - A wynik? Zakładam, że masz na myśli ten na zdjęciu poniżej? Jeśli tak, to jest regulator podciśnienia
Image

Właśnie przeglądałem dostępne kolektory dolotowe i zobaczyłem Dorman 615380 wymieniony jako "OE Fix", który mówi: "Problem OE - Oryginalny kolektor dolotowy często ulega awarii, gdy wewnętrzny zawór PCV się poluzuje, co prowadzi do nadmiernego zużycia oleju - Ten kolektor dolotowy Dorman OE FIX został przeprojektowany z kołkiem ustalającym dla zaworu, aby zapobiec przyszłym awariom." I "Ulepszona konstrukcja - ten kolektor dolotowy został przeprojektowany, aby naprawić typową awarię zaworu PCV w oryginalnej konstrukcji, aby zmniejszyć nadmierne zużycie oleju". Czy wiesz, czy ta poprawka dotyczy zaworu, o którym tutaj rozmawiasz?

Właśnie przeglądałem dostępne kolektory dolotowe i zobaczyłem Dorman 615380 wymieniony jako "OE Fix", który mówi: "Problem OE - Oryginalny kolektor dolotowy często ulega awarii, gdy wewnętrzny zawór PCV ulega poluzowaniu, co prowadzi do nadmiernego zużycia oleju - Ten kolektor dolotowy Dorman OE FIX został przeprojektowany z kołkiem ustalającym zawór, aby zapobiec przyszłym awariom."

I

"Ulepszona konstrukcja - ten kolektor dolotowy został przeprojektowany, aby naprawić typową awarię zaworu PCV w oryginalnej konstrukcji, aby zmniejszyć nadmierne zużycie oleju"

Czy wiesz, czy ta poprawka dotyczy zaworu, o którym tutaj rozmawiasz?
Rozwiązuje problem bez użycia zestawu; jednak ludzie nie mieli szczęścia z nimi również na dłuższą metę. Wydają się działać mniej więcej tak długo, jak konstrukcja OEM.

Mam Chevroleta Cruz LT z 2015 roku. Niedawno wymieniłem pokrywę zaworów z powodu wycieku podciśnienia na membranie. Przez ostatnie kilka miesięcy działał dobrze, ale niedawno, około dwa tygodnie temu, znowu zaczął działać nierówno. Sprawdziłem membranę i pokrywę zaworów, wciąż są dobre, sprawdziłem zawór zwrotny kolektora dolotowego i jest tam, gdzie powinien być, mały pomarańczowy króciec. Sprawdziłem również ramię zaworu upustowego i siłownik i też były dobre. Od dwóch miesięcy tracę płyn chłodniczy. Czy możesz mi pomóc, co mam zrobić? Otrzymałem również kontrolkę silnika i otrzymałem kod P0 e239. Zresetowałem kod. Półtora tygodnia później otrzymałem kolejną kontrolkę silnika, sprawdziłem kod i był to P0299. Zauważyłem, że na autostradzie, gdy traciłem moc, moje obroty wzrastały, ale nigdzie się nie ruszałem. Sprawdziłem kody i dotyczą one zbyt niskiego ciśnienia doładowania turbosprężarki. Czy możesz mi pomóc?

Mam Chevroleta Cruz LT z 2015 roku. Niedawno wymieniłem pokrywę zaworów z powodu wycieku podciśnienia na membranie. Przez ostatnie kilka miesięcy działał dobrze, ale niedawno, około dwa tygodnie temu, znowu zaczął działać nierówno. Sprawdziłem membranę i pokrywę zaworów, nadal są dobre, sprawdziłem zawór zwrotny kolektora dolotowego i jest tam, gdzie powinien być, pomarańczowy mały króciec. Sprawdziłem również ramię zaworu upustowego i siłownik i też było dobrze. Od dwóch miesięcy tracę płyn chłodniczy, czy możesz mi pomóc, co mam zrobić? Otrzymałem również kontrolkę silnika i otrzymałem kod P0 e239, zresetowałem kod. Półtora tygodnia później otrzymałem kolejną kontrolkę silnika, sprawdziłem kod i był to P0299. Zauważyłem, że kiedy byłem na autostradzie i traciłem moc, moje obroty wzrastały, ale nigdzie się nie wybierałem. Sprawdziłem kody i ma to związek z niskim ciśnieniem doładowania turbosprężarki. Czy możesz mi pomóc?
Samo zresetowanie kodu nie oznacza, że problem zniknął, nadal musisz zająć się problemem!

P0 e239 - taki kod nie istnieje. Sprawdź ponownie.

Jeśli miałeś na myśli P0239:

Turbosprężarki obracają się zazwyczaj z niesamowitą prędkością od 100 000 do 150 000 obr./min. Nie są one w najmniejszym stopniu tolerancyjne na warunki niewyważenia lub brak czystego oleju w łożysku. Potencjalne przyczyny tego DTC obejmują:

Wyciek podciśnienia w kolektorze dolotowym
Zabrudzony filtr powietrza
Uszkodzony zawór upustowy - zablokowany w pozycji otwartej, zamkniętej lub nieszczelny
Niewystarczający dopływ oleju do łożyska głównego wału - przeszkoda w przewodzie doprowadzającym lub powrotnym oleju.
Awaria łożyska powodująca niskie obroty z powodu oporu.
Chwianie się łożyska powodujące uderzanie łopatek turbiny o obudowę turbosprężarki.
Nacięte, zagięte lub brakujące łopatki turbiny powodujące sytuację niewyważenia.
Wyciek uszczelki olejowej po stronie sprężarki turbosprężarki, widoczny po oleju w turbosprężarce i zabrudzonych świecach zapłonowych.
Nadmierny luz osiowy wału turbosprężarki
Uszkodzony intercooler
Luźne połączenia na rurze dolotowej do korpusu przepustnicy
Pęknięcia w obudowie turbosprężarki [nasze turbosprężarki zwykle mają pęknięcia, więc muszą one wykraczać poza normę]
Luźne śruby kolektora wydechowego do turbosprężarki.
Słabe połączenie elektryczne przy
Czujnik doładowania turbosprężarki.
Zwarcie lub przerwa w wiązce czujnika między czujnikiem a ECM.
Uszkodzony czujnik lub sterownik odniesienia 5 V ECM.
Przeczytaj więcej na stronie: P0239 Turbocharger Boost Sensor B Circuit Malfunction DTC

Potencjalne przyczyny kodu P0299 turbo underboost obejmują:

Ograniczenie lub wyciek powietrza dolotowego (indukcyjnego)
Uszkodzona lub uszkodzona turbosprężarka (zacinanie się, wiązanie itp.)
Uszkodzony czujnik ciśnienia doładowania/ładowania
Przeczytaj więcej na stronie: P0299 Turbocharger/Supercharger A Underboost Condition

Piszę tutaj, aby poprosić o radę.

Mam zestaw v1. Przejechał 100 000 mil bez problemów. Teraz mam oba kody p0171 i p1101 i sprawdziłem, że syczy przy regulatorze podciśnienia na pokrywie zaworów, ponieważ zasysa powietrze.

Czy wymiana pokrywy zaworów rozwiąże ten problem? Czy muszę podjąć się trudnego zadania sprawdzenia, czy wąż przymocowany do mosiężnego zaworu bonobo na spodzie kolektora dolotowego nie został zatkany?

Wszelkie rady będą mile widziane!

Zamieszczam tutaj, aby poprosić o radę.

Mam zestaw v1. Przejechał 100 000 mil bez problemów. Teraz mam oba kody p0171 i p1101 i zweryfikowałem, że syczy na regulatorze podciśnienia na pokrywie zaworów, ponieważ zasysa powietrze.

Czy wymiana pokrywy zaworów to naprawi? Czy muszę podjąć trudne zadanie sprawdzenia, czy wąż przymocowany do mosiężnego zaworu bonobo na spodzie kolektora dolotowego się zatkał?

Wszelkie rady będą mile widziane!
Tak, zdecydowanie musisz sprawdzić, a może nawet wymienić/wyczyścić ten zawór. Masz również rację, jeśli membrana pokrywy zaworów pękła, należy ją wymienić, ale NIE przed posortowaniem układu PCV.

Diagnozowanie uszkodzonych zaworów zwrotnych:

Zestawy naprawcze PCV zostały zaprojektowane w celu naprawy systemu PCV OEM za pomocą serwisowalnego, zewnętrznego zaworu zwrotnego. Jednak nawet te zawory zwrotne mogą ulec awarii. Pierwszym objawem uszkodzonego zaworu zwrotnego jest zużycie oleju. Jeśli zauważysz sporadyczny dym z wydechu lub zwiększone zużycie oleju na bagnecie, zawór zwrotny należy sprawdzić i w razie potrzeby wymienić.

Zestawy V1 i V2.1:

Do tej pory nie zgłoszono żadnych awarii zestawu V1. Jednak zawór zwrotny należy sprawdzać co 2-3 lata, aby upewnić się, że działa prawidłowo. Aby to zrobić, monitoruj poziom oleju pod kątem zużycia, które wskazywałoby, że zawór zwrotny może nie uszczelniać, i wyciągnij bagnet na biegu jałowym, aby upewnić się, że podciśnienie jest przykładane przez ten zawór zwrotny.

Zestawy V1 i V2.1:

Do tej pory nie zgłoszono żadnych awarii zestawu V1. Jednak zawór zwrotny należy sprawdzać co 2-3 lata, aby upewnić się, że działa prawidłowo. Aby to zrobić, należy monitorować poziom oleju pod kątem zużycia, które wskazywałoby, że zawór zwrotny może nie uszczelniać, i wyciągnąć bagnet na biegu jałowym, aby upewnić się, że podciśnienie jest przykładane przez ten zawór zwrotny.
Co masz na myśli mówiąc o sprawdzeniu zaworu zwrotnego? Próbowałem chwycić gumową rurkę, która biegnie między kolektorem dolotowym a mosiężnym zaworem w korpusie przepustnicy, ale po prostu nie mogę jej dobrze chwycić i nie wyobrażam sobie, jak miałbym ją nawet założyć z powrotem.

Wyciągnąłem również rurkę bagnetu, w ogóle nie ma podciśnienia ani ssania. O mój Boże, zwiększone zużycie oleju to nie żart, palę cholernie dużo oleju.

Czyli mówisz, że zawór zwrotny bonobo mógł ulec awarii lub zatkać się, a rozwiązaniem jest kupno nowego zaworu i jego zamontowanie?

Co masz na myśli mówiąc o sprawdzeniu zaworu zwrotnego? Próbowałem chwycić gumową rurę, która biegnie między kolektorem dolotowym a mosiężnym zaworem w korpusie przepustnicy, ale po prostu nie mogę jej dobrze chwycić i nie wyobrażam sobie, jak miałbym ją w ogóle założyć z powrotem.

Wyciągnąłem również rurkę bagnetu, w ogóle nie ma podciśnienia ani ssania. O mój Boże, zwiększone zużycie oleju to nie żart, palę strasznie dużo oleju.

Czyli mówisz, że zawór zwrotny bonobo mógł ulec awarii lub zatkaniu, a rozwiązaniem jest kupno nowego zaworu i jego zamontowanie?
tak, link, który podałem powyżej, omawia to dalej. Wygląda na to, że potrzebujesz nowego zaworu.

tak, link, który podałem powyżej, omawia to dalej. Wygląda na to, że potrzebujesz nowego zaworu.
Odkryłem, co powodowało CEL i wyrzucanie kodów. Na kolektorze dolotowym, po stronie pasażera, tuż pod szyną paliwową i obok czarnej rury z zielonym paskiem, znajduje się złącze z metalowym klipsem wokół niego, które nie było do końca podłączone. Podłączyłem go i użyłem imadła, aż usłyszałem kliknięcie, CEL zniknął po 1 cyklu silnika.

Straciłem 2 kwarty oleju w ciągu 2 dni jazdy z CEL... teraz już nie tak dużo. Małe obłoki dymu, które w tym momencie zgaduję, że to MTF wydobywający się z uszczelki wału wyjściowego, którą muszę przerobić, lub ewentualnie z miski olejowej, która wymaga ponownego uszczelnienia po 150 000 milach.

• Wow
Reactions: Cruze CTRL
541 - 560 of 598 Posts